Bygg för framtiden

Det var en tisdag den 6 februari 2024 och jag var på väg till ett seminarium för journalister mitt i Stockholms stad. Jag vaknade tidigt, vinterdagen var lite kylig men det var soligt och jag var på bra humör. Jag åkte från förorternas så kallade sovområden där det inte finns några sevärdheter, bara boxar utan arkitektur. Jag kom till Östermalmstorg och stod en stund vid den så kallade svampen på Stureplan och vad ser jag då? Ett vackert Kungsgatan, till höger underbara hus, till vänster pampiga hus och bakom mig tror jag också – en riktig arkitekturpärla.

Jag tog till höger och gick förbi alla dessa fina hus på Birger Jarlsgatan för att komma till seminariet i de gamla Spårvagnshallarna. Men medan jag gick i detta område, rikt på arkitektur, funderade jag. Hur kommer det sig att man tidigare tänkt igenom och byggt alla dessa vackra hus som har själ, ande och utmärkt arkitektur, vart och ett har sitt eget ansikte. Medan man nu bygger boxar som man bara vill springa ifrån så snart man vaknar?

När man kommer till Östermalm i Stockholm är det fortfarande samma stad, samma luft, men här känner man sig glad och lycklig bland allt i den finaste stil runt omkring. Alla dessa fina hus byggdes inte för så länge sedan men då tänkte man på framtiden. Nu tänker man inte på något annat än pengar och vinster. Människor existerar inte i fokus.

Det måste byggas snabbt, det måste byggas billigt, det måste byggas för att ge maximal vinst, ingen tänker på något annat. Nybyggda hus är tråkiga, färgerna är grå eller bruna och liknar råttor eller rent av skit. Det finns inga detaljer som drar ögonen till sig.

Faluröda stugor med svenska flaggan på flaggstången har sitt varumärke och representerar Sverige på bättre sätt än dagens olika boxar. Och denna utveckling gäller inte bara Sverige, denna infektion har spritt sig runt om i hela världen. Samtidigt kan vi se positiva exempel. Den engelske kung Charles, byggde när han var prins, till och med en hel by som heter Poundbury där människor trivs med att bo.

Varför följer inte Sverige detta exempel och börjar bygga något liknande i skandinavisk stil? Det går att bygga stora hus med unik design, titta bara på exempel i Arabemiraten eller Dubai. Allt måste man bygga med utgångspunkten att den befolkning som ska leva efter oss ska värdera och uppskatta det vi åstadkommit och vara tacksamma för allt vi nu gör och skapar. Kan vi inte själva skapa den arkitektur som behövs då måste vi bjuda in arkitekter från andra länder för att hjälpa till.

Tänk på människan, tänk på framtiden, tänk på hållbarheten, tänk på miljön, tänk på exklusiva mästerverk i allt ni skapar och gör. Lämna ett märke, ett underverk i historien.

Text och foto: Irina Bagley