Mor och dotter-drama

Den hyllade författaren Stina Jackson har nu kommit med sin tredje roman som hon gett titeln Förinta världen ikväll, och precis som titeln antyder utspelar sig handlingen i en hård värld där det är lätt att hamna i destruktiva mönster. Där ilskan mot det som hänt under barndomens känsliga relationer kan vändas inåt, och leda till ett liv som förstör istället för att bygga upp.

På romanens inledande sidor får vi ta del av en mamma Ewas dröm där hon ser sin vuxna dotter i dörröppningen och som med rädsla i rösten frågar om hon får sova hos mamman i natt. Mamman svarar i drömmen att allt kommer att bli bra ”bara du kommer hem”. Redan här förstår vi som läsare att något har hänt, och att det finns en längtan efter kontakt och närhet.

Därefter vaknar mamman upp i sitt rum i Skellefteå och det första hon gör – till och med innan kaffet och nyheterna – är att börja titta på sociala media efter livstecken från sin dotter Matilda. För den tjugoåriga dottern har givit sig av på egen hand till USA och hon har slutat svara när Ewa försöker ringa henne. Så denna dag får Ewa trösta sig med det en vecka gamla fotot där dottern står i ett vackert hav av solrosor, men där det också finns en lång skugga med konturerna av en främmande man, något som mamman Ewa tolkar som skuggan av ett odjur. I sin ensamhet och saknad ger hon sig ut i stadens nattliv och hittar en man som hon startar en relation med.

På andra sidan Atlanten i skuggan av Klippiga bergen jobbar den äldre och livserfarne Tyler i receptionen på ett sjabbigt motell där den ena natten är den andra lik, tills denna kväll då Matilda skriver in sig tillsammans med en man – ett odjur även i Tylers ögon. Han blir förtrollad av den unga kvinnan och tillsammans ger de sig iväg, eller kanske snarare flyr från något, ut på vägarna mot ett obestämt mål. En resa som Matilda styr med sina infall och sina intag av alkohol och droger, och där Tyler följer med och gör allt för att skydda flickan.

Trots att boken är skriven i jag-form, där vi i vartannat kapitel får vi följa vad som händer genom Ewas ögon och vartannat kapitel följer vad som händer genom Tylers ögon, är det Matilda som är huvudpersonen.

Stina Jackson är själv uppvuxen i Skellefteå men bor sedan 2006 i Denver, Colorado – i skuggan av Klippiga bergen – där hon även har studerat juridik. I hennes första två böcker Silvervägen (2018) och Ödesmark (2020) är handlingen förlagd i Västerbotten, ett område som författaren behärskade med bravur. I Förinta världen ikväll har hon utökat och utvecklat sin värld till att även gälla USA – det stora landet i väst – och även detta behärskar hon väl genom sina lyriska och välskrivna miljöbeskrivningar. Även om jag ibland kan känna att dessa blir lite schablonartade.

Jag läste både Silvervägen och Ödesmark med stor behållning och uppskattade även Förinta världen ikväll, men anser inte att den kom upp i samma nivå som de två första. Men den är ändå klart läsvärd, om inte annat så för författarens vackra språk.

Förinta världen ikväll
Stina Jackson
Albert Bonniers förlag