Många anledningar att odla tomater

Än är det vinter och kallt, men snart, ja snart är våren här och då det är dags för alla oss tomatälskare att börja planera för sommarens skörd. Ja, enligt Johanna Gilljam och hennes bok Tomater – odla för hela året är det dags att sätta våra frön i mitten av mars då ljuset börjar bli sådär härligt livgivande. Själv börjar Johanna Gilljam planera för sina tomatodlingar redan i november.

Men varför ska man odla sina egna tomater? För den goda smakens skull naturligtvis. För vi vet ju alla hur blekt köpetomater oftast smakar. Men det finns många fler skäl, och kanske det viktigaste ändå är näringsvärdet. För tomaterna vi köper i våra livsmedelsaffärer är ju oftast snabbuppdrivna i växthus någonstans söderut och ganska näringsfattiga. Tänk också vad det kostar på miljön att frakta alla dessa tomater och grönsaker! Ett annat skäl är även kostnaden. Jag vet inte hur många procent tomatpriset har ökat det senaste året, men jag blir i varje fall chockad varje gång då jag går och handlar.

Bland annat av dessa anledningar har Johanna Gilljam skrivit sin bok, som är en kärleksförklaring till denna frukt, ja tomaten är faktiskt en frukt, som också faktiskt kallas för kärleksäpple. Johanna Gilljam skriver långa listor över vilka sorter hon ska ha i sina planteringar. Och eftersom denna fantastiska bok handlar om tomater över hela året, är det just vad boken börjar med, en genomgång av vilka olika sorters tomater det finns och vilka olika fröer man kan välja. Genomgående illustreras också boken med otroligt fina bilder som författaren själv har tagit, men även av fotografen Tina Axelsson.

Så efter du har valt vilka sorter du vill odla, får du i bokens fortsättning hjälp med olika sätt att odla tomater på, hur du ska sköta om plantorna, vilken jord som är bäst att använda, lite tips och tricks och slutligen en hel massa recept på hur du ska ta hand om skörden. Allt från hur du konserverar tomater till hur du kan tillaga dem.

Detta är en fantastisk bok för alla som, liksom jag själv, har upptäckt hur underbart det är med egenodlade tomater.

Peter Roth

Tomater – odla för hela året
Johanna Gilljam
Bonnier fakta