Amerikanska julbrev – från den hårda verkligheten

När svenskar som hade emigrerat till Amerika för att få det bättre skrev brev hem, förskönade de ofta sin tillvaro. Ibland när man får julhälsningar nuförtiden, finns det också ett sätt att skriva som påminner om de där amerikabreven. Kanske inte så att brevskrivaren direkt far med osanning, men ja, det blir ett ”amerikanskt julbrev” helt enkelt. Här kan du ta del av två nyskrivna sådana.

God Jul önskar jag er mina kära amerikanska släktingar – om jag hade haft några.
Vilket underbart år det har varit.
Snön ligger vit på taken, som vi säger här i Sverige. Det sa jag också till min kompis Arne som är egenföretagare. Vi brukade slagga i samma portuppgångar på Södermalm i Stockholm. Men det började bli mycket spring i de där husen, så nu har vi bytt upp oss och bor på Östermalm istället. Det låg visst en teaterskola här för många år sedan. Men det har blivit omgjort till cykelrum och det passar oss bättre. Det är lite trångt, men det går bra.

Min dotter fyllde 30 år för en månad sedan. Ni skulle se hur vacker hon har blivit. En riktig dam säger Arne, som vet. Han råkade nämligen få syn på henne utanför NK häromdagen. Själv har jag tyvärr inte så mycket kontakt med henne. Har inte hennes telefonnummer. Men vi tog oss ett järn, Arne och jag för att fira bemärkelsedagen.

Så här dags på året kan det vara på sin plats att berätta om mina affärsframgångar. Arne öppnade ju eget och försörjde sig på att reparera sönderslagna Steinwayflyglar. Det gick bra. Men branschen har blivit tuffare. Nu för tiden krävs det passerkort överallt. Har ni själva brutit er in i ett konserthus eller i en finare våning på Strandvägen, för att slå sönder en flygel någon gång?
Nä, det blev till sist för jobbigt, så han har bytt bransch. Han hyr ut begagnade atlantångare istället, så nu väntar vi bara på att rederierna ska höra av sig.

Vi firar ju julen till minne av Jesus Kristus. När jag för en tid sedan fick frågan om vilken människa – död eller levande – som jag helst vill träffa, så var han den första jag tänkte på. Det vore fantastiskt att få ta hans hand och tacka honom för alla storverk. Jag talar ju inte arameiska så jag vet inte hur vi ska kommunicera med varandra, men jag förlitar mig på att han löser den saken.

Jag ber till Gud om att ni alla ska få ett fint 2024 och får ni en stund över kan ni väl skriva en rad? Om ni finns? Han är ju inte vår frälsare för ingenting. Jag hittas på Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning. Det är socialtjänsten där som sköter min post.

Hör av er och God Jul, som sagt.

Tompa

***

Julbrev från hemlös

Kära ni, 2023 har varit ett fantastiskt år!
Att sova på kartonger är lika kyligt i år som i fjol. Jag älskar verkligen att få kura ihop mig i min sovsäck på mina hemtrevliga kartonger under stjärnorna och slåss mot mygg sommartid, klia mig till sömns på vägglössbetten medan löven singlar ner från trädens grenar om hösten. Så har vi vårens pollen som så renande hostar och nyser slemmet ur mig för att inte tala om den gnistrande frosten som iskallt väcker mig om vintern, underbart!

Jag älskar att bomma pengar dag efter dag. Vårt land är fyllt av givmildhet. Tack till alla dessa godhjärtade människor som även bekostat medföljande julgåva, hoppas ni vinner på trisslotten mina kära vänner!

Jag har i år stigit i daghärbärgets hierarki och är mycket glad över att ha lyckats klättra vidare till en högre rang som innebär många fördelar så som att gå före i kön, tyst respekt från de lägre och mer kvalitativa droger.

Jag önskar er alla en fröjdefull jul och ett riktigt gott nytt 2024!
Från mig till er alla God jul

T