En dag på anstalten Beateberg

Beateberg är en klass 3-anstalt, lägsta säkerhetsklassen. Sedan februari 2023 en anstalt för tjejer.

7.25 Väckning. Jag går upp till kontoret i samma hus och tar min medicin. Den för adhd. Den andra har jag själv.
Lägger mig en stund framför tv:n så medicinen får verka. Ska vara klar till kl 9.00 då vår produktionsledare kommer, en bra tjej som är med oss under vissa tider på vardagar.

9-12 Vi har ASV = annan strukturerad verksamhet, då vi virkar, stickar mössor, strumpor, benvärmare och gör armband. Nu i juletider gör vi även julkort och virkade tomtar och halsdukar inför vår julmarknad.

Om jag har maten varvar jag mellan ASV och den eftersom vi sitter i vårt kök.
Det är jag och en annan tjej som delar på köksansvaret och tar matlagningen varannan dag. Vi gör också inköp tillsammans med kocken.

12-13 Lunch

13 – 16 På eftermiddagen går vi ut till lastkajen borta vid anstaltens kök och tar hand om deras sopor och kartonger m m. Kartongerna pressar vi. Sedan har vi hand om snöröjning på anstalten med skottning och sandning. Detta faller på oss då killarna inte får gå ut på området. Innan snön kom trimmade vi mellan staketen och klippte gräs. En runda på 800 meter. Vi ympade även träd och skötte om alla gräsmattor på anstalten.

Efter klockan 16 gör vi vad vi vill. Vår ytterdörr låses klockan 21 men aldrig dörrarna till bostadsrummen.

En dag var åttonde vecka har jag städdag. Då städar jag alla gemensamma utrymmen och mitt eget bostadsrum. Tvättstugan har jag en heldag varje vecka.

Så kan en vanlig dag se ut för mig.

Margaretha Lundgren