2000-talets bästa svenska film

Låt mig göra dig uppmärksam på denna i mitt tycke bästa svenska film under hela 2000-talet. Paradiset brinner innehåller allt du vill ha av en bra film samt det som du själv inte hade en aning om att du ville ha.

Paradiset brinner handlar om tre systrar i åldrarna 7 till 16 år som lever utan föräldrar i en kärleksfull men stökig vardag. Allt Laura, Mira och Steffi behöver är varandra, sina vänner och tidsfördriv som inbrott i obevakade villor med pool. När socialtjänsten börjar bli närgången och bokar ett besök blir det tydligt att klockan tickar och livet är på väg att förändras. Äldsta systern Laura planerar att hitta en mötes stand-in för mamman. För att inte oroa sina yngre syskon håller hon sin plan hemlig.

Fantastiska skådespelarinsatser av samtliga medverkande men framför allt av Bianca Delbravo som storasystern. Denna skådespelerska har redan tilldelats två prestigefyllda priser i Europa och blir min personliga nominering till både Guldbagge och Oscar. Inte illa med tanke på att det är hennes absolut första filmprojekt. Lita på att vi kommer att få se mer av den här kvinnan, tjejen, damen. Vi hoppas på mycket mer.

Mika Gustafsson manus och regi, Bianca Delbravo, skådespelardebutant som storasyster Laura och Alexander Öhrstrand, manusförfattare besökte bio Aspen. Foto: Anna Fredriksson

Under besöket på biograf Aspen gavs tillfälle att efter filmen träffa manusförfattarna , tillika regissörerna Mika Gustafsson och Alexander Öhrstrand samt även Bianca Delbravo. Både Mika och Bianca bor i närområdet.

Jag passar på att påminna ensemblen om att de redan från scenen lovade oss mer. Vi väntar enträget. Vad man lyckats med här är bland annat att skapa film som andas spontanitet och improvisation. Men inget kan vara mer missvisande förstår vi. Filmteamet berättar om en skapandeprocess som är strikt regisserad och följer manus från minsta lilla ord till varenda rörelse. Allt är minituiöst genomtänkt. Att arbeta med ovana skådespelare som dessutom är barn kräver också extra omtanke. Visad film har tagit timmar i anspråk, allt väl repeterat om och om igen till det återstående resultatet; en brilliant filmskapelse.

Paradiset brinner får π π π π +

Farbror π

Paradiset brinner
Regi: Mika Gustafsson
Manus: Mika Gustafsson och Alexander Öhrstrand
Systrarna spelas av: Bianca Delbravo, Dilvin Asaad och Safira Mossberg