Historielös Napoleon

Trots att jag anser mig vara något av en amatörhistoriker måste jag erkänna att Napoleon Bonaparte knappast är min starka sida. Ändå känner jag mig som ett uppslagsverk i fransk historia när jag ser denna film och Ridley Scotts historiekunskap beträffande Napoleon bör närmast liknas vid ett nummer av serietidningen Kalle Anka.

Scotts kunskapsbank i ämnet verkar sträcka sig till att Napoleon Bonaparte var militär och att han befann sig i ett komplicerat äktenskap med sin älskade Josephine Patt. Så långt och inte längre än så sträcker sig Scotts kunskaper. Vi övriga världsmedborgare känner bland annat till att Napoleon Bonaparte var en av den europeiska historiens största reformatörer. En ganska oväsentlig kuriosa är väl den att han var tämligen kortväxt, cirka 167 cm, vilket framgår av kistan som finns för offentligt beskådande i Paris.

Sist men inte oviktigt: Napoleon talade väl för helvete inte engelska!? Han var upplysningsvis född på Korsika och avslutade sin karriär som fransk kejsare. Följdaktligen talade han franska.

Om något positivt kan sägas om denna produktion är det att filmen är ett mycket påkostat kostymdrama av gigantiska proportioner. Visst är det vackert men även katter är vackra.

Farbror π

Napoleon
Regissör: Ridley Scott
Huvudroll: Joaquin Phoenix