Verklighetsbaserad dold historia

Martin Scorsese är känd för våldsamma actionfilmer som Taxi driver, Maffiabröder och Shutter Island. Det är väl därför jag överraskas helt av hans senaste film Killers of the flower moon. Jag älskar film som har sin story förankrad i verkliga historiska händelser. När filmen dessutom visar något som länge hållits dolt blir det än intressantare.

Handlingen utspelas strax efter första världskriget i USA. Amerikas regering tvångsförflyttade ursprungsbefolkningen till värdelösa marker. För Osagefolket sker en förändring överraskande och över en natt. Plötsligt utan förvarning visar det sig att under deras mark sprudlar det svarta guldet; olja.
Denna av Washington omyndighetsförklarade ursprungsbefolkning är plötsligt en av världens rikaste befolkningsgrupper, dock utan någon som helst juridisk legalitet. Som vi vet; med rikedom följer korruption och vilka metoder som helst för att nå den tycks vara giltiga. Vita män gifter sig med indiankvinnor som besitter de ovärderliga rikedomar marken innebär. Så fort arvsrätten blivit given dessa vita män mördas kvinnorna och dödsfallen utreds aldrig. Rättigheterna till oljan tillfaller de äkta männen.

Det hela måste tillhöra Amerikas absolut mörkaste kapitel i historien. Själv som relativt historieintresserad hade jag inte en aning om detta. Så förstå min förvåning när jag fick allt berättat för mig av vålds- och action regissören Scorsese. Mycket sevärd är också Leonardo Di Caprio i en av huvudrollerna som krigsveteranen Ernest Burkhart.

Du måste se filmen om detta ouppmärksammade kapitel i den amerikanska historien. När man ser Killers of the flower moon förstår man varför skandalen så länge hållits dold. Kliv ur den okunskapen med hjälp av Scorsese.

Filmen får π π π π+
bland annat på grund av den historiska insikt filmen delar med sig av.

Farbror π

Killers of the flower moon
Martin Scorsese