Fritt fall ger inga enkla lösningar

Fritt fall är inte en film för dig som vill ha allting serverat och klart. Jag blev fascinerad av att man med så enkla kameravinklar lyckades skapa starka känslor för biobesökaren. Just när man tror att man kan förutse handlingen så är kameran där för att byta perspektiv. Detta gör filmatiseringen av dramat mer komplicerad eller så blir man fascinerad.

Det här är en fransk/tysk och engelsk film som utspelar sig i en rättssal. Fadern i familjen hittas omkommen av det gifta parets gemensamma blinda son. Här börjar upptrappningen som leder till att filmen utspelas i en rättssal.

I rättssalen töms varenda skrymsle av familjens absoluta privata konflikter. Vem är offret? Är det mannen som har en ondskefull fru? Eller är det så enkelt och mänskligt att skuld som varje individ kan känna igen sig i har tagit form och visar hur den kan förtära oss alla.

Jag ger filmen en ros för produktionskvalitet samt hur den väcker liv i vårt innersta väsen. Fritt fall ger perspektiv över könsroller men framför allt; det finns inga enkla lösningar eller svar. Bollen är din. 

Vera 

***

Handlingen i denna film utspelar sig hos en familj som bor isolerade högt uppe i bergen när den värsta av olyckor drabbar dem. Fadern dör och hela rättskipningsapparaten riktas mot den ensamma kvinnan.

Utöver den enorma sorgen över mannens bortgång, då även deras barn blivit faderslöst, tvingas kvinnan stå till svars för livskamratens död. Rättvisan verkar helt låst i att fälla henne. Vem som egentligen mördat mannen eller om det var en olycka förblir oklart filmen igenom.

Filmen är skrämmande dystopisk och visar på något sätt vår tidsanda.

En fin filmupplevelse blev det i den mysiga och charmiga salongen på Fågel Blå.

MJ

Fritt Fall
Regi och manus: Justine Triet
Thriller