Lekfull och cool stilikon

Bowie by Sukita visas just nu på Kulturhuset i Stockholm, ett samarbete mellan David Bowie och den japanske fotografen Masayoshi Sukita som följde Bowie under 40 år.

Utställningen börjar med en posörlek där Bowie använder samma motiv i olika poser vilket skapar ett humoristiskt inslag som får en att le.

Sen går man vidare till fotografier från olika tidsepoker där man ser hur Bowie utvecklade sin scennärvaro genom åren. Ett rum domineras av en häftig bild där fotografen Sukita sitter med Bowie. Han ser ut som ett förväntansfullt barn och Bowie har en nonchalant look med ett snett leende.

Jag får ett par personliga favoritbilder där Bowie poserar med en korp, ett mytiskt djur passande en mytisk artist. Allt inramas den här kvällen av Bowies suggestiva musik som passar utmärkt till fotokonst.

Vi avslutade utställningen med en fotostudie där Bowie leker med de klassiska tre aporna, temat ”speak no evil, see no evil, hear no evil”. Ett riktigt genomtänkt kollage. Man lämnar utställningen med ett leende, Bowie förmedlar en lekfull coolhet med hjälp av Sukitas bilder.

Det är helt klart häftigt, man behöver inte vara ett big fan av artisten för att uppskatta utställningen, så sväng förbi Kulturhuset och upplev a performance av Bowie förmedlad via Sukitas bilder.

Jag blev även lite röksugen, det finns en hel del bilder där Bowie håller en cigg supercoolt, inte optimalt om man försöker sluta röka 🙂

Mikael W

***

Jag blev av med oskulden till Bowies Ziggy Stardust. Har lyssnat på honom genom livet. Såg en konsert 1983 men föredrar de äldre skivorna från 70-talet. Bowie är min uppväxt och har betytt mycket för mig.

Utställningen och bilderna går inte att beskriva, så häftiga att ord inte räcker till. Klädkreationerna var otroliga, bilderna likaså, vilken visuell upplevelse. Under utställningen spelades Bowies musik.

Jag fick under utställningen bland annat veta att Boeiws olikfärgade ögon berodde på ett slagsmål med hans vän George Underwood under tonåren. Därefter fick han vara hemma från skolan i åtta månader för att förhindra att han blev blind. De lyckades inte helt återställa ögat, därav är pupillen alltid vidgad.

Jag fick även lära mig hur många band Bowie spelat i, att han hette David Jones men döpte om sig till David Bowie 1966 efter hjälten James Bowie, Slaget av Alamo (Bowieknivens fader).

Bowie släppte en skiva om året under sjuttiotalet. Vilken driftig kis! Även på åttiottalet släppte han nästan en skiva om året. Han har gjort så mycket, det finns inget stopp. Gränslöst kreativ.

Jag blev under utställningen tonåring på nytt. Om man är ett fan måste man gå och se utställningen. Är man inte ett fan borde man se den ändå. Bowie var en världsartist.

Evert

Bowie by Sukita, from London to Japan
David Robert Jones ”David Bowie”
Sergels torg, Galleri 5, plan 5
Visas to m 3 september 2023
Fredagar med musik kl 17:00-19:30