Färg att bli glad av

Göteborg i november är grått, regnigt och deprimerande. Men nu är det vår. Påpassligt öppnar Göteborgs konstmuseum en utställning med Göteborgskoloristerna Den underbara färgen. Där syns inga spår av dysterhet. Allt är ljust, färgstarkt, vildsint men känsligt.

Det var på 1920-talet som dessa målare samlades och utbildades på Valands målarskola i Göteborg. Det som förenade dem var färgglädjen, en svensk expressionism. Att kunna frigöra sig från en trist akademisk stil och låta känslorna blomma ut i färgkaskader.

Allt var inte bara glatt och roligt. Flera av företrädarna drabbades av psykiska sjukdomar och dog tidigt, som Åke Göransson. Den kanske främste av dem med sin förenkling och koncentration av motiven.

Men ändå är det bestående intrycket glädje och livslust. Utställningen innehåller inte bara de kända namnen: Inge Schiöler, Ragnar Sandberg, Ivan Ivarson, Åke Göransson och Nils Nilsson. Också föregångare och efterföljare finns med liksom mindre kända samtida till exempel Karin Parrow och Ragnvald Magnusson med storartade målningar.

Extra värdefullt är att museet har plockat fram målningar av både de kända och mindre kända konstnärerna som annars bara göms i källarförråden. Att man nu har flyttat många målningar från deras vanliga platser har också medfört att där nu visas utmärkta målningar av till exempel norrmannen Ludvig Karsten och danska expressionister. Vad mycket fin konst som göms i musernas förråd!

Utställningen ingår i Göteborgs fyrahundraårsjubileum och pågår till april 2024. Den kan verkligen rekommenderas. Det kanske inte är den mest djupsinniga konsten men färgen och livskraften gör en på gott humör.

Text: Jan Molin
Ingångsbild: Ivan Ivarson, ”Badande flicka”, Foto: Hossein Sehatlou


Den underbara färgen
Göteborgs konstmuseum
22 april 2023 – 7 april 2024

Ragnar Sandberg, Den blå bussen, 1938, Göteborgs konstmuseum. Foto: Hossein Sehatlou.
Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021