Täckodling ger lustodling

Att få en grönskande trädgård och gott om tid till annat. Är det en önskedröm? Enligt Charlotta Björnulfson som skrivit Lustodla! är det fullt möjligt. I den här boken ger hon oss råd om hur.

Först blev jag besviken när jag öppnade boken, där fanns inga ljuva foton av grönskande rabatter, romantiska rum bland rosor, skimrande vattenbad för fåglar. Det här är en rak och enkel handbok med enkla bilder. I min bokhylla har jag massor av inspirerande trädgårdsböcker eftersom jag är trädgårdsintresserad och det kommer nya hela tiden. När jag började läsa Lustodla blev jag fast direkt. Här är texten om hur man gör i fokus. Upplägget är enkelt och pedagogiskt. Först presenterar författaren för vilka lustodling passar (och inte), sedan går hon systematiskt igenom hur man gör.

Kärnan i lustodling är täckodling. En väv som är grunden för hela idén. Alla som odlar i sin trädgård vet att kampen mot ogräs är ett ständigt och tidsödande arbete, men med täckodling sköter täckväven om det. Under väven kan ogräset inte växa, men regn och vatten tar sig igenom. Väven bidrar även till att det blir varmare för växterna. Sedan går författaren systematiskt igenom hur man anlägger ett lustodlingsland. Det är roligt med nya begrepp !

Vi får råd om hur vi ska odla köksväxter, träd och buskar, rosor, perenner, hur vi ska gödsla, vattna m m. Konkreta tips. Särskilt uppskattade jag avsnitten om kompost, gödning och ovälkomna gäster. Jag har ständigt brottats med bilder av perfekta komposter som jag aldrig fått till. Nu duger min, det viktiga är inte hur den ser ut, utan att det fungerar. I Skåne härjar mullvaden, där jag är har vi problem med vattensork. Lustodla täcker det mesta man behöver veta när man odlar i sin trädgård, som till exempel när man ska beskära träd och buskar, där det florerar olika teorier. Författaren rekommenderar perenna blommor av förklarliga skäl, de återkommer varje år, i stället för att odla ettåringar, om man inte har några favoriter förstås. Jag sår alltid luktärter.

Boken bygger på långvarig erfarenhet av täckodling, vilket visar att detta är möjligt. Ett alternativ för alla som inte är beredda att lägga ned timmar av hårt arbete och kanske därför har avstått. Intresset för att odla i sin trädgård, stor som liten, har ökat under senare år. Grönskande köksväxter och blommor har blivit en viktig trend i vårt intresse för miljön och naturen. Precis som att kunna äta det vi själva odlat.

Att anlägga en täckodling tar lite tid i början, vinsten är att man inte behöver börja om varje år. Man lägger en grund för kommande år, för att kunna ägna sig åt sina andra intressen. Ligga i trädgårdsstolen och läsa en bra bok till exempel och samtidigt njuta av en grönskande trädgård. När jag läste boken hade jag redan preparerat min trädgård, men jag kommer nu att göra en täckodlingsruta och följa bokens råd. Vilket passar mig, jag är både nyfiken, lat och upp i åren.

Claudette Skilving

Lustodla!
Grönskande trädgård och gott om tid till annat
Charlotta Björnulfson
Bokförlaget Arena, 2023

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021