”Aktuellt, ambitiöst – men med Bergmankomplex”

När Bio Aspen, i Aspudden strax utanför tullen i södra Stockholm nyligen visade Misshandlingen från 1969 var SocialPolitiks recensenter inte särskilt imponerade. Filmen fick två guldbaggar 1970 och går att läsa om på Svenska Filminstitutets hemsida.

Så här tycker Farbror Pi som ger filmen 2 av 5 pi-tecken:

”När Lars Forsberg bestämmer sig för att göra filmen Misshandlingen är det ett riskfyllt filmiskt experiment med extremt liten budget men desto större ambitioner. Efter att ha sammankallat några filmvänner som kommer att utgöra den spelande ensemblen påbörjas ett projekt som faktiskt ingen vet vad det kommer att leda till.

Den enda riktlinjen man har är ett löst sammansatt synopsis som helt fått växa fram till berättelsen en scen i taget. Alla skådespelarna äger full frihet att i sina scener uttrycka sina åsikter, och därmed blir filmen en slags kollektivistisk reaktion på det svenska socialistiska samhället anno 1969.

Det står snart klart för åskådarna att förtroendet för den svenska socialdemokratin är totalt obefintligt. Den svenska arbetarklassen har fasats in till den kapitalistiska fållan och finns representerade omkring oss kontrollerade till oigenkännlighet.

Filmens huvudperson låter oss förstå att det enda som kan rädda oss människor är den sanna och renläriga socialismen.  

Man skulle kunna skapa en exakt likadan film idag då ämnet absolut är lika aktuellt. Det är dessvärre så att hur ambitiöst målet än varit blev inte filmen särskilt bra. Den lider, såsom så många andra 60-tals filmer, av ett Bergman komplex.”

* * *

Tom tyckte om salongen men vill sätta rubriken Egoism på filmen:

”Tur att salongen var så fin och hemtrevlig att man orkade sitta där i en och en halv timma. Jag gick innan filmen var slut.

Filmens ämne hamnade i skuggan av skådespelarna. Man kan sprida dynga på många sätt. Året filmen utspelade sig var 1969 – då jag bara var sju år. Så här såg det ut på den tiden. Filmen handlade om en snubbe som inte hade någon att prata med. Han konstruerade ett eget så kallat liv genom att skriva. Handlingen var en trevande början på någonting. Hoppas att vi har kommit längre än såhär idag.

Jag går i alla fall gärna tillbaka till den mycket trevliga biosalongen.”

***

Misshandlingen
År: 1969
Regi: Lars Lennart Forsberg
Skådespelare: Knut Pettersen, Björn Granath, Berit Persson, Stig Billberg
Rättigheter: AB Svensk Filmindustri