Mayakalendern ger hopp

Några av våra skribenter har sett en komprimerad version av Gayahypotesen – liv vill liv, med Anders Linder Fountain house. Läs deras tankar efter föreställningen här.

Deja vu; en lägenhet för fyrtio år sedan i Skogås. Då var musiken progg och vi alla var Kapten och upphetsade. Vi hade kul eftersom vi var unga och dumma. 
Men idag på Fountain house fanns ingen alkohol med i bilden.
När jag nu mötte Anders Linder hade proggen ersatts av klassisk musik: MOZ ART, som Anders kallar sina verk. Han sjunger nu om Inkaindianernas ormar och tidevarv, känslan av att allt går som i vågor. 
Jag hade en mycket bra stund på Fountain House under Anders föreställning Gayahypotesen – liv vill liv. Han har en röst man känner igen, är bekväm med och har hört mycket av genom åren. Här är där man inte är. Jag ser fram emot att se hela föreställningen när det är dags. Den är en tankeställare om den stora frågan nu; var fan är vi någonstans.

Tom 

Anders Linder talade om Shamanerna, Inkaindianernas pyramid och alla de nio stegen. Jag tog upp att jorden kanske var platt en gång i tiden. En annan tanke; om det blir tillräckligt många jordbävningar kanske jordens axel rätar ut sig? Kanske det då blir vinter när det ska vara vinter och sommar när det ska vara sommar. Anders föreställning var mycket bra och intressant och fick igång alla möjliga tankebanor. Jag ser fram emot att få se hela föreställningen. 

Tack från en Lappgubbe
MickeLappen

Jag kände igen Anders från barndomen som Kapten Zoom. Man märkte att denna föreställning var ett nytt grepp för Anders. Men han var rolig med sina gester och mimik och berättade på ett kreativt sätt om människans utveckling och hur världen ser ut idag. Det var roligt med både prat och musik. 
Människan har hoppats att apokalypser ska förändra allt till det bättre men det blir bara sämre och sämre. Vi behöver tänka om. Hoppas på nästa apokalyps.

Alexandra

Föreställningen som Anders Linder bjöd på var väldigt intelligent. Han vävde in rädslor och andra känslor i musik. I vår värld pyr eldar av orolighet en här och en där. När vi släckt en eld brinner en annan. Vi har inte kapacitet att stoppa alla bränder. Oroligheterna mellan Israel och Palestina, Putin och Ukraina. Anders pratade mycket om indianer och Mayakalendern. När den står på år 2030 ska det onda i världen vända till gott. 
Rädslan över krig finns i mitt bakhuvud hela tiden. Många med mig oroar sig för ett tredje världskrig. När Anders mot slutet av föreställningen började prata om Mayakalendern kände jag hoppet återvända. Han försökte styrka oss åhörare med ord och musik, uppmana oss att känna hopp hur illa det än är i världen. Anders är oerhört levande. Det är häftigt när en underhållare får med sig sin publik, när denne och publiken blir ett i samspel.  Anders ville med sin show förmedla att vi inte ska ge upp, att vi ska fortsätta kampen för en bättre värld.

Eva B-N

Anders Linders föreställning behandlar hur världsläget är, olika saker som händer nu men även Big Bang, händelser som inträffat för miljontals år sedan, i andra tideräkningar. Han visar hur allt gått i cykler, uppgångar och nedgångar. Mycket som Mayakalendern har förutspått har stämt in. 2030 ska världsläget enligt kalendern bli bättre igen. 
Det vi såg av Anders Linder idag var smakprov på en kommande show. Jag pratade med honom efteråt och han uppmanade mig att inte glömma pyramiderna. Föreställningen är mycket viktig och handlar om allvarliga saker på ett roligt sätt.
Eva E

Jag tyckte att Anders föreställning var både rolig och tänkvärd med ett politiskt budskap. Den visade Anders sätt att se på världsläget. Showen gick i stort sett ut på faktumet att vi kommer att kunna kriga ihjäl varann som det ser ut nu. Allt kan hända i dessa tider. Det finns en massa kärnvapen och Putin eller någon annan galning kan trycka på knappen när som helst.
Jag har sett Anders underhålla när jag satt på kåken vid två tillfällen tidigare. 1985 uppträdde han med Lennie Norman och Monica Dominique på piano. Först kände jag inte igen honom men sedan ramlade kronan ner. 
Anders gav oss inte mycket hopp i sitt budskap men förhoppningsvis kommer Mayakalenderns profetia att förverkligas; att världsläget kring år 2030 kommer att vända och allt bli bättre. 
Jag instämmer helt och hållet med Anders budskap. Det smäller hårt både här och där, världen går sakta men säkert åt helvete. Exakt när vet vi inte men att det kan hända vet vi. 
Roger

Nationalencyklopedin förklarar Gaiahypotesen så här: ”Hypotes enligt vilken de levande organismerna på jorden, i samspel med den yttre miljö i vilken de lever, utgör en enhet, Gaia, med självreglerande förmåga.”

Foto: Malin Jakobsson