Mörker

Jag har levt så länge i mörkret 
min tid och ork börjar tryta 
har lovat mig själv att inte dö på sjukhus 
där jag varit mer än utanför de senaste veckorna

Jag har varit i krig två gånger 
på fronten har personer bakom mig dött 
för var man har jag önskat att det var jag
har nog haft en längtan att dö i mig omedvetet

Därför har jag levt i ytterfilen hela livet 
aldrig vågat stå still 
njuta av kärleken eller bara vara 
har missat att våga vara mig själv

Kan inte förlåta mig 
har försökt med det mesta 
kan inte finna frid eller kärlek 
bara mer smärta och mörka destruktiva beteenden

Tror att jag helt enkelt kommit till mitt slut

Text: Evert
Foto: IngelaS

2 Kommentarer

 1. Evert den 11 maj 2023 kl 18:39

  Tusen tack för att du skrev.alltid trevligt med andras synvinkel på ens text . det värmde mitt♥️.Evert 2. PÄR WIDMARK den 10 apr 2023 kl 21:48

  Den var nästan för mycket. Jag känner oändlig sorg för diktaren, för min egen sorg som speglas exakt i dikten. Men som nästan får mig att skämmas. Jag har utkämpat krig mot mig själv, mot min familj, mot svikande polare, understundom med flickvänner och kanske i synnerhet mot samhället i form av den s k ”vård-och-omsorgen”.

  Min kropp, om man ser mig, inte som Gud skapat mig utan som JAG skapat mig, fast utan att på något sätt ”fuska till mig”, så ser jag ut som en grav krigsinvalid. Sådant självhat kan tryckas ner i en så att man åsamkar sig svåra skador i vuxen ålder.

  Men aldrig, aldrig att jag skulle kunna föreställa mig att befinna sig i krig. Jag tror jag skulle göra på mig av skräck redan vid inkallelsen. Jag har mött döden många gånger, i sjukdomar och ”självmant”, om man kan utrycka det så. Men min älskade kloka moster brukade ofta säga: Ja men du har ju i alla fall inte DÖDAT någon. Det har hon rätt i. Om jag har gjort det passivt kommer jag aldrig att få veta, om jag inte blir upplyst hinsides.

  Men att vara fullt medveten om att man har släckt en annan människas liv, en ung man, en ung kvinna, vem som helst som har haft planer, drömmar inför ett långt och lyckosamt liv. Observera, nu påstår jag inte att poeten ovan dödat någon. Jag tror inte det framgick. Men ändå, det är ju hart när meningen med att försvara eller invadera ett land.

  Dånet, bullret, skotten. Blodet. Stympningar.
  Ja, jag förstår att man avundas sina dödade kamrater då.

  ”Bara mer smärta… ”
  ”Tror att jag helt enkelt.. ”. Etcetera
  Rader som jag, en fysiskt normalt genomfeg varelse (förutom när jag pressas för hårt) tänkt en miljon ggr – för att använda en måhända gammal klyscha. Stark dikt, starkt att våga skriva den.Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021