1 200 sidor om Warhols liv

Är du Andy Warhol-fantast? Ja, då är den här boken Warhol – livet som konst av Blake Gopnik ett måste. Här kan du nörda ner dig i detaljer om allt från Andys föräldrars liv som etniska karpato-rusiner, från det område som idag betecknas som Slovakien, och deras emigration därifrån 1921 till Pittsburgh, till hur detta kulturarv kan ha påverkat Andys konst. 

I 50 kapitel och nästan 1 200 sidor
(!) kan du läsa om i stort sett allt som har hänt i konstnärens liv. Från att Andy Warhol föddes 1928 och fram till hans död 1987 i New York.

Det är ett fantastiskt verk som inte går att läsa från pärm till pärm. Själv har jag bara hunnit halvvägs till kapitel 29 som utspelar sig under 1966 då Andy började samarbeta med Velvet Underground och sammanförde dem med artisten Nico. 

Och dessförinnan har mycket hunnit hända med konststudier och jobb som reklamtecknare för de legendariska tidningarna Vogue och Harper’s Bazaar. Därefter följde genombrottet som konstnär i genren popkonst och hans experimenterande inom filmvärlden. 

Andy Warhol avled vid 58 års ålder efter en rutinmässig gallblåseoperation. Warhol led av läkar- och sjukhusskräck, kanske efter att han fått danssjuka som en följd av scharlakansfeber som barn, så han drog sig för att söka hjälp för sina återkommande gallblåseproblem. Tragiskt nog tillstötte problem med hjärtinfarkt efter operationen. I en mässa i New York för den populära men kontroversiella konstnären deltog över 2 000 sörjande. 

Författaren Blake Gopnik är en amerikansk konstkritiker och har tidigare varit chef för konstkritiken i Washington Post, och har ägnat åratal av efterforskningar i arkiv och intervjuat hundratals av Andy Warhols ”vänner, älskare och fiender” för att skriva denna gedigna bok om konstnärens liv. Samtidigt analyserar och reflekterar Gopnik över den föränderliga dynamik mellan kommers och kultur som kom att prägla Warhols konstnärskap. 

Text: Peter Roth 

Warhol, livet som konst 
Blake Gopnik 
Översättare: Peter Samuelsson 
Albert Bonniers förlag 

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021