Historien om Al-Qaida

Al-Qaidas krig av Jens Nordqvist är första delen i en trilogi om hur den islamistiska terrorismen uppstod och förändrade världen den 11. september 2002. 

Tyngdpunkten ligger på de ledarpersoner som förmådde många frustrerade muslimer att ge sina liv för ”Jihad” – det heliga kriget. Främst naturligtvis Usama bin Laden men också de som inspirerade honom och tog vid efter honom. Abdullah Azzam, palestinier som blev jihadismens främste ideolog och som över hela världen predikade det heliga kriget, först mot Sovjet efter ockupationen av Afghanistan och senare USA. Usama bin Ladens efterträdare blev Ayman al-Zawahiri, egyptisk läkare vars utmärkande drag är den absoluta ofördragsamheten. Ett citat från honom: ”Döda ett så stort antal människor som möjligt, för det är det enda språk som väst förstår”

Usama bin Laden var saudier. Hans far ledde enorma byggprojekt, bland andra restaureringen av helgedomarna i Mecka och Medina. Det la grunden till den förmögenhet som gav Usama bin Laden förutsättningar att bedriva terrorn. Till en början var han främst kritisk mot de saudiska prinsarnas utsvävande liv med gyllene palats, enorma lustjakter, allsköns lyx och korruption. Men efter Israels segrar i krigen mot arabstaterna blev väst huvudmotståndaren.  

Kommunismen sågs som västerländsk. Därför blev Sovjet efter ockupationen av Afghanistan det främsta målet för jihadisternas krigföring. När sedan USA avbröt sitt stöd till talibanerna och började bekämpa dem blev USA ”den store satan”. Alla våldsdåd mot amerikaner kunde då rättfärdigas. 

Nordqvist skriver flyhänt och vore inte terrorn så omänsklig skulle jag kunna skriva medryckande.  Men en fråga som Nordqvist inte ger något svar är hur al-Qaida kunde finansiera terrorn. Krig kostar enorma belopp. Usama bin Ladens i och för sig avsevärda förmögenhet kan inte vara hela svaret. De flesta ledarna i de rika arabländerna ogillade Usama bin Laden. Men varför underlät de att reagera mot terrorn och valde istället, med stor sannolikhet, att finansiera den? Kanske ger kommande delar ge ett svar. 

Jan Molin 

Al-Qaidas krig, Historien bakom den islamistiska terrorismen 
Jens Nordqvist 
Historiska media  

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021