En mer humanistisk kriminalpolitik

Gunnar Bergström har över 40 års erfarenhet av arbete med personer med missbruk och kriminell livsstil. Brott, straff och kriminalpolitik. är väl underbyggd med teori och praktik runt hur en kriminalpolitik skulle kunna utformas för att ge ett gott resultat – med både bestraffning ur ett avskräckande perspektiv och behandling ur ett rehabiliteringsperspektiv.

Gunnar Bergström berättar i sin inledning att vänstern har låtit högern kidnappa kriminalpolitiken, speciellt efter att Tidöpartierna fått majoritet i Sveriges riksdag, och försöker genom boken ge förslag på hur en förbättrad kriminalpolitik ur vänsterperspektiv skulle kunna se ut utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet.

Detta är en viktig fråga då gängkriminaliteten drabbat samhället hårt och där, som författaren uttrycker det, ”kriminalpolitik är ett område som tydligt visar vilken människosyn man har”, och där han fortsätter med att han ”med denna bok vill medverka till att man stannar upp och reflekterar över vad man vill uppnå och vilket samhälle vi vill leva i”.

Författaren går grundligt till väga och inleder med en kriminalpolitisk bakgrund och vad det innebär att leva med en kriminell livsstil. Han fortsätter med ett kapitel om fattigdom, utanförskap och kriminalitet och hur man kan lämna denna livsstil. Vidare med ett kapitel om den rådande narkotikapolitiken, då detta är en fråga som är starkt sammankopplad med gängkriminaliteten, och avslutar med hur man skulle kunna bygga upp en långsiktig strategi för trygghet och rättvisa med många konkreta förslag.

Brott, straff och kriminalpolitik är en viktig bok som bör läsas av alla som har någon koppling till kriminalvården och kriminalpolitiken. Speciellt om man vill vara med och bygga upp en ny kriminalpolitik ur ett mer humanistiskt vänsterperspektiv och frånta högerpartierna initiativet i denna fråga.

Text: Peter Roth

Brott, straff och kriminalpolitik
Gunnar Bergström
Pedagogkonsult

Gunnar Bergström har också tagit fram behandlingsprogrammet Kriminalitet som livsstil,

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021