Thriller i författarmiljö

Död mans skugga är en thriller i författarmiljö av Hans Gunnarsson. Huvudperson är en skrivkrampande författare, som vi kan kalla Hans Gunnarsson eftersom boken är skriven med en självbiografisk vinkling och där huvudpersonen inte har något namn. Författaren, alias Hans Gunnarsson, hamnar på psyket efter en period av drickande. Där träffar han journalisten och författaren Per Broman som håller på att gräva i något mystiskt som väcker vår författares nyfikenhet. När denne Per senare skickar över en kartong med papper och dagböcker, efter han själv tagit livet av sig, kan vår författare inte låta bli att gräva vidare. Trots att det dyker upp diverse hot och mord på vägen.

Som en slags osalig ande figurerar även författaren och skrivläraren CG Göransson, då han på något sätt dyker upp i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Vi får också lära känna diverse förlagsredaktörer, wanna-be-författare, skrivelever och andra personer, som på något sätt finns med i bokbranschen. Handlingen utvecklas så småningom till att bli riktigt spännande och läsvärd, samtidigt som det hela får ett överraskande avslut. Något som Hans Gunnarsson är duktig på.

Jag är inte tillräckligt insatt för att veta om de här personerna finns i verkligheten, men författaren skriver dock i sitt förord att ”av hänsyn till inblandade har namn på platser och personer fingerats … annars är alla eventuella likheter med verkligheten och verkliga personer avsiktliga”.

Jag har tidigare läst Gunnarssons novellsamling Bormann i Bromma, för vilken författaren tilldelades 2022 års Aniarapris. Trots att jag i vanliga fall inte är speciellt intresserad av att läsa noveller – jag föredrar tjocka romaner som man kan njuta av länge – blev jag väldigt positivt överraskad av denna novellsamling.

Hans Gunnarsson har ett språk som är väldigt underfundigt och historierna han berättar är riktigt kul. Novellerna utvecklas för varje sida och alla har en speciell tvist på slutet. Det är som verkligheten är på riktigt – man kan aldrig veta vad som händer imorgon eller nästa vecka. Det är bara att hänga med i svängarna och njuta av resan. Det gjorde i alla fall jag.

Text: Peter Roth

Död mans skugga
Hans Gunnarsson
Albert Bonniers förlag

Hans Gunnarsson (1966) är född och uppvuxen i Finspång men är numera bosatt i både Stockholm och Mellösa i Södermanland. Han debuterade 1996 med novellsamlingen Bakom glas, som belönades med Katapultpriset för bästa debut det året. Hans andra novellsamling, Februari (1999), nominerades till Nöjesguidens Stockholmspris och etablerade honom som en av våra ledande yngre novellister. Hösten 2003 utkom hans första roman, En jävla vinter. Med Död mans skugga avslutar Hans Gunnarsson den kollektiva berättelse som inleddes med All inclusive (2015) och Nattsida (2019).