Musikal av En droppe midnatt

 
På scen söker Jason ”Timbuktu” Diakité sina rötter och funderar över rasism i en mycket lyckad föreställning på Cirkus i Stockholm. Den bygger på hans bok En droppe midnatt som också finns utgiven på engelska. Boken kan varmt rekommenderas men musikalen innehåller förstås också Timbuktus musik vilket ger mervärde. Föreställningen spelas på engelska – A Drop of Midnight.
 
Jason Diakités föräldrar är från USA men han är född i Sverige. Hans mamma är vit och hans pappa svart och det var svårt på 60-talet där. När Jason var liten önskade han att han vore vit. men i tonåren fann han rapen och tyckte att det var coolt att ha en pappa från Harlem.
 
Han berättar om den resa han gjort till USA för att förstå sitt förflutna och hur han besöker sina förfäders gravar. De blir levande när han kör förbi ett bomullsfält där kan de plockat bomull. Han hoppar ut bilen och tar med sig lite bomull hem. Han lär sig också mer om slavars historia och vad den betytt för honom:
”Utan alla dessa människor skulle jag inte finnas.”

Och i jämförelse med dem har Jason Diakité levt ett mycket priviligierat liv, inser han. Han säger att han är deras vildaste drömmar.
 
Musikerna var mycket duktiga, salongen var full och på slutet blev det stående ovationer. Jasons Diakités släktingar, som vi fick möta i vackra illustrationer på en skärm, var färgstarka och Jasons sökande ger ett mycket komplext svar på den jobbiga frågan som kan verka smått rasistisk:
Var kommer du ifrån?
 
Pebbles Karlsson Ambrose

A Drop of Midnight
Jason ”Timbuktu” Diakité

30 nov – Stockholm, Cirkus 19:30
​1 dec – Stockholm, Cirkus 19:30
​4 dec – Lund, Sparbanken Skåne Arena 19:30
​5 dec – Malmö, Slagthuset 19:30
​6 dec – Malmö, Slagthuset 19:30
​7 dec – Göteborg, Lorensbergsteatern 19:30
​8 dec– Uppsala, Uppsala Stadsteater 19:30

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021