Verklig kärlek och konst

Den danske författaren Jesper Wung-Sung har skrivit en mycket läsvärd roman, med titeln Kvinna sedd bakifrån, om den danske konstnären Wilhelm Hammershøi, som var verksam under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Men det är inte målarens perspektiv som beskrivs, utan hans fru Ida Hammershøis, som ständigt fick stå modell och ofta blev målad just bakifrån.

Det är i början av 1890-talet och Ida bor i Stubbekøbing några mil söder om Köpenhamn tillsammans med sin undfallande far och psykiskt sjuka mamma, som ständigt plågar Ida genom att påtala att det är hon som borde ha drunknat, och inte hennes son och Idas älskade bror Hans-Christian.

Men Idas bror Peter lever fortfarande och är en lovande konstnär som studerar måleri i huvudstaden. En dag tar han med sig sin konstnärsvän – det missförstådda geniet Wilhelm Hammershøi. Ett besök som kommer att förändra allas liv eftersom Wilhelm senare frågar Ida om hon vill gifta sig med honom.

Precis som Idas mor anser inte heller Wilhelms mor att Ida inte är god nog för hennes son – som även hon betraktar sin son som ett geni – så stackars Ida får det inte lätt i äktenskapet med Wilhelm. Lägg därtill att Wilhelm är mycket asocial. Han tycker inte om att träffa andra människor utan vill helst sitta hemma och ägna sig åt sitt måleri. Och Ida är den som oftast får agera modell, eller kanske snarare statist, eftersom hon endast blir målas av som en del av den övriga interiören.

Wilhelm bespottas av stora delar av etablissemangen. Hans konst anses vara grå, trist och själlös och till en början säljer han väldigt dåligt. Det är tur att han har en välbärgad mor – Idas svärmor – som även samlar på allt som skrivs om hennes son i klippböcker.

Om man googlar på Hammershøi får man fram en hel del information kring Wilhelm Hammershøi och hans konst som numera säljs för miljontals kronor. Men man hittar ingenting om hans hustru Ida som har spelat så stor roll för att dessa tavlor skulle ha blivit målade överhuvudtaget, genom sitt tålamod och sin kärlek till konstnären.

Hon har tvingats stå modell i konstiga ställningar i tusentals timmar vilket gett henne stora fysiska men. Hon har fått stå ut med Wilhelms ovilja till socialt umgänge, men ändå tvingats umgås med hans föraktfulla mor. Hon har uthärdat att bo i sunkiga lägenheter som knappt var möblerade, för att det var så Wilhelm ville ha det. För trots allt älskade hon honom och han älskade henne – hon som i alla andras ögon bara vara en vacker nacke på en målning. Alla ville se henne bakifrån.

I den här boken gör författaren ett försök att se henne framifrån och inifrån. Ett porträtt av hennes tankar och känslor – av hennes liv. Jag tycker att han har lyckats otroligt bra.

Text: Peter Roth

Kvinna sedd bakifrån
Jesper Wung-Sung
Wahlström & Widstrand