Timbro-vd ljuger med statistik

Benjamin Dousa har till skillnad från sina meningsfränder bland moderater och Timbro varit kritisk mot dålig kvalitet och glädjebetyg i vissa friskolor. Därför var jag nyfiken på hans nya bok, Massintegration,
Enkelbiljett från utanförskapet

Där finns ett och annat som är klokt. Som när han kritiserar slappheten bland lärare och myndigheter när de tillmötesgår föräldrar som vill att pojkar och flickor skall gå i skilda klasser eller att flickorna skall bära slöja i förskolan. Men tyvärr är det mesta den gamla vanliga M-propagandan.

Beträffande skolan säger Dousa bara att det viktigaste är att återgå till katederundervisning, inte tolerera oordning och att fokusera lärarutbildningen på ämneskunskap. Om vinstfrågan säger han ingenting.

Ett av påståendena som Dousa driver är att 800 000 människor, de allra flesta invandrare, inte försörjer sig själva utan lever på bidrag. Om bidragen drogs in eller sänktes skulle de jobba i stället.

Till det kan sägas att antalet bidragstagare sedan 1996 då det var som högst har minskat med 50 procent. Av de aktuella 790 000 var 290 000 beroende av sjukersättning eller arbetslöshetsstöd.

Ett annat påstående Dousa driver är att brottsligheten ökat enormt. Från 1975 till 2021 med 64 procent. Skadorna av grovt våld skulle ha också ha ökat kraftigt de senaste åren. I själva verket har brottsligheten ökat något under slutet av 1900-talet men generellt sjunkit sedan år 1990. Grovt våld har ökat men personer som vårdats för skador har minskat sedan 2006.

Sättet som Dousa och moderaterna använder statistik skulle passa väl in i den gamla läroboken Hur man ljuger med statistik.

Jan Molin

Massintegration
Enkelbiljett från utanförskapet
Benjamin Dousa
Timbro förlag

Benjamin Dousa är vd på Timbro. Han är utbildad ekonom vid Handelshögskolan i Stockholm och har en bakgrund inom Moderaterna. Hans debutbok Snöflingorna faller över Husby släpptes 2018.