Kollektiv gemenskap nu och i framtiden

Uddebo har utvecklats från en nedgången bruksort till ett samhälle där människor trivs och en kollektiv gemenskap blomstrar. Hur var det möjligt och vad händer nu? Det diskuterades på plats i samtalsserien #lokalaperspektiv2022.

I början av sommaren samlades ett trettiotal nyfikna personer till samtal i Gula Huset i Uddebo, en gammal lagerbyggnad som på senare år fått nytt liv som café, loppmarknad och aktivitetslokal för Uddebos invånare. Samtalet arrangerades i samband med Uddebos årliga byfest och som en del av FORSA Västs samtalsserie #lokalaperspektiv2022. Med kaffe, te och hembakat fika kunde besökarna slå sig ner i sofforna för att tillsammans diskutera temat för samtalet: hållbarhet och välfärd utifrån Uddebos egen utvecklingshistoria.

Från att ha varit en nedgången utflyttningsort i likhet med många andra bruksorter runt om i Sverige har Uddebo under det senaste decenniet upplevt en stark befolkningstillväxt. Genom inspirerade eldsjälar, billiga bostäder och en gemensam vision om ett hållbart och inkluderande samhälle har Uddebo fått en ny start. Övergivna lokaler har gett plats för kreativa företag och föreningar där såväl nyinflyttade som gamla invånare tillsammans formar det samhälle de vill leva i.

Margareta Carlén, filosofie doktor i pedagogik och Marita Flisbäck, professor i sociologi från Borås Högskola har tidigare forskat om de drivkrafter och motivationer som existerar i Uddebo och dess invånare. Tillsammans inledde de samtalet med erfarenheter och reflektioner som de tagit med sig. Studien lyfte bland annat hur ett avståndstagande från det kapitalistiska samhället ofta behöver stora resurser. Att leva hållbart och mer självförsörjande betyder också att kunskap, erfarenhet, materiel och kapital nödvändigt för bygdens behov och utveckling i större utsträckning behöver komma från den egna befolkningen.

Under det timslånga samtalet därefter diskuterade deltagarna, däribland den numera rikskände kommunpoeten Jimmy Alm, de förutsättningar och utmaningar som existerar i Uddebos nuvarande och framtida utveckling. En viktig sådan fråga är svårigheterna att bevara Uddebos vision om ett egalitärt och mer klasslöst samhälle i en värld som alltmer präglas av socioekonomiska klyftor. I takt med att Uddebos gamla och övergivna hus rustats upp och återbefolkats har intresset för att flytta hit och därmed bostadspriserna i orten ökat. Trots en vision om ett inkluderat deltagande och lika möjligheter riskerar bosättningen att alltmer styras av ekonomiskt kapital, snarare än ideologisk gemenskap och förankring.

Ett av alternativen som diskuterades handlade bland annat om vinststopp vid fastighetsförsäljning, där utlottning snarare än prissättning ligger till grund för ett bostadsköp. En sådan process skulle kräva en gemensam överenskommelse i bygden, där husägaren och säljaren avstår från att sälja sitt hus med vinst. Priset skulle i stället baseras på det tidigare inköpspriset, samt de investeringar som gjorts i byggnaden fram till försäljningen. Samtalet koordinerades av Caroline Bergmann som själv är uppvuxen i orten och som de senaste åren har arbetat för dess återfödelse.

Text och bild: Erik Hägg

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021