Miljöombyte


Vem med någon självbevarelsedrift är inte djävulskt less på alarmism, förnöjsamt apokalysm-vältrande, domedagsprofetior och allt vad det heter och jag förstår varför vi slår av teven. Ändå…nu ämnar jag slå personligt rekord i lång mening:

Vad IPCC, WHO, NATO, EU, FN, UNEP, IEA, EPA, FAO, OHCHR och andra versala världsförbättrar-förkortningar samt Jordens alla samlade regeringar och dess invånare inte begriper; t ex för att det är omöjligt – är att för att vi ska kunna hålla 1,5-gradersmålet (häromåret var tempen uppe i plus 1,2, och jag tror IPCC börjat prata om 1,8-gradsmål i förtvivlan), så måste vi redan IMORGON börja färdas med häst och vagn, bara äta väldigt närproducerat, ha tillgång till butiker av alla slag på gångavstånd (alltså icke åka till köplador och gallerior långt ut i ödemarken), upphöra med ALLT personflyg (flyg må endast användas i yttersta nödfall, för byte av varor och produkter), i princip inte lämna vår hembygd oavsett den är storstad eller byhåla för resten av livet (så levde folk i hundratusentals år), sluta med nättopp all elförbrukning i hemmet genom att lysa upp genom stearinljus eller oljelampor (eller nä… olja?), laga mat över öppen spis, dock ej något kött utöver fisk (eller vegan som enda livsmöjlighet) och så vidare och så vidare och så vidare. Sen får vi vackert vänta några hundra år innan klimatet ”normaliserats” igen. Förutom de logistiska problemen som måste lösas just INATT, skulle ens en enda käft ställa upp på dessa villkor?

Ingen gillar såna här skämt
(om det verkligen är det?), så jag ska dämpa tonen lite, jag är ju trots allt bara en (o)vanlig man som dock sitter i rullstol och har ytterst begränsade kunskaper om hela världens energi- och klimathärva. Jag saknar helt sådant som Greta Thunbergs vetande om atmosfären och haven. Men jag noterar att jag måste börja köra fläktarna vid sängen dag och natt – snacka om klimatskam – tidigare och tidigare på året, därför att jag har söderläge och lägenheten snabbt blir en bastu. Likaså kan jag köra med min rullstol längre och längre in på vintern; det är ju bart; ingen is, snö eller halka. (Eller så bryter vargavintern ut i början av maj, till exempel vid Kristi Himmelfärds, då det traditionellt är såddtider!). Allt sammantaget innebär det att vi i princip måste gå tillbaka till ett tillstånd före industrialiseringen, det vill säga flera hundra år bakåt…

Efter vad jag hört räcker det med att täcka ÅTTA procent av Saharas öken med moderna solceller för att täcka hela världens energibehov… Ja, ni läste rätt, åtta procent. Det räcker och blir över för ökenpromenader för den masochist som vill uthärda den obarmhärtigt stekande solen. Vad hindrar oss? Tja, vi måste gå samman, det är problem nummer ett. Nummer två är det gamla vanliga; pengar. Vad ska olje- och kol-miljardärerna leva av? Hur skulle Putin ha råd att kriga i Ukraina om han inte exporterade olja och gas till Europa? Flyget. Måste man resa Jorden runt åtta gånger under en livstid för att ha ”förverkligat sig själv”? Eller de som är nerlusade med pengar, äga en lyxvilla i varje storstad världen över?

Det krävs alltså politiska beslut, ett rött skynke för ”frihetsapostlarna” högerut. Men det måste svida. Om jag får ta mig friheten att ge en känga åt andra hållet, tycker jag det är lite osmakligt när de högavlönade högröstade högerhatarna, det vill säga de gapande miljökämparna och opinionsbildarna med sjurummare på Södermalm fördömer tysken för att han inte omedelbart stänger av gaskranen från Ryssland och sänker inomhusvärmen vintertid, bara för att det inte drabbar oss. Jag vill först se dem själva ge upp privilegier, frysa i vinter och ge upp AC:n under nästa värmebölja. Vi måste alla rannsaka oss.

Gemene man då? Jag tror att det som svider mest för människor är att vi måste överge den så enastående omhuldade globaliseringen… Men tänk efter; Vi har ju internet kvar! Det kan fortfarande knyta samman människor världen över, öga mot öga – vilket visade sig under pandemin. Det gläder en gammal stofil likt mig att ungdomar världen över – som Greta såklart – är rasande och vill se något liknande som jag, ironiskt fast utan ironi, radat upp här och nu (samt att bonde-utbildningen faktiskt börjar bli attraktiv igen).

Och ja – anmäl mig gärna – att de är så desperata inför sin framtid att de använder sig av civil olydnad. För att de förstår att den parlamentariska vägen är som en gammal defekt veteranbil från 1910-talet – den går för långsamt att veva igång både för lilla Sverige och de riktiga skurkstaterna som spyr ut fossila bränslen och skövlar Jordens lungor. För ironin – och faran – är bara att vi som är lite äldre förnöjsamt kan titta åt ett annat håll för att ”då är vi ändå döda”. Men det är inte ungdomarna… Och vi kan inte heller vara bergsäkra längre. För det går undan.

Själv måste jag flytta till ett psykiatriskt gruppboende (staten har avvecklat boenden för funktionshindrade vuxna) för att det inte går att vistas här hemma. Jag får finna mig i att bli stigmatiserad som ett ”psyko” på grund av den svalare lägenheten där…

Pär Widmark

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021