Göteborgsoperans dansfestival

Under några dagar i maj fick vi njuta av flera internationellt kända danskompanier under Göteborgsoperans dansfestival. Vad dans i sina bästa stunder förmår uttrycka!

Of lost and wild roses. Lea Ned Nederlands Dansteater
Under en halvtimme får vi uppleva livets gång från födelse till död. Människans behov av ett hem för gemenskap och tröst i utsatthet och krig. Mattor, stolar och lampor agerar tillsammans med de tre dansarna som är lika skickliga i vilda, slingrande rörelser som i stillhet. Allt till knirkande dörrar och ljud som när byggnader bryts sönder eller spröda toner och ett rekviem.

Revisor Foto: Michael Slobodian

Revisor Chrystal Pite och Jonathan Young Kidd Pivot (Kanada)
En hybrid mellan dans och teater. Via högtalare hör vi repliker ur Gogols gamla komedi om den avlägsna landsortsstaden som tror att en besökare är en revisor från Moskva. Dansarna gestaltar tal och handling. Till en början är det komedi men när dansarna lämnar orden berättar de långt mer om mänskliga tillkortakommanden och gemenskap. Dansarna är osannolikt skickliga.
Koreograferna vill kombinera Gogols satiriska pjäs med dansens uttrycksfullhet. Helt lyckat blir det dock inte. Talet är stundtals viskningar svåra att uppfatta och hamnar ibland i konflikt med dansarnas rörelser.

Festivalen visar tre verk av Yoann Bourgois känd koreograf med ett danskompani stationerat i Grenoble.
Our music och Fugue/Trampoline
I den första sticker två dansare upp ur var sitt klot som rullar runt och reser sig som ryska dockor. Åter ett sökande efter gemenskap som hindras av vår tunga jordbundenhet.

I Fugue/Trampolina söker sig dansaren – Yoann Bourgois själv – uppför en trappa, faller ner på en studsmatta och studsar allt högre och högre upp tills han når toppen av trampolinen. En skicklig akrobatik som lyckas illustrera den eviga frågan: Vart vill människan nå?

Hurricane Foto: Lennart Sjöberg

I Hurricane gestaltar Yoann Bourgois livet i form av en snurrande scen, där dansarna virvlar runt i ett allt mer accelererandetempo. En lyftkran och en rutschbana förstärker effekterna. Dansarna är suveränt följsamma och rörliga men ibland tar de tekniska finesserna över och gör tillsammans med den dunkande rytmen verket något monotont.

Astronaut Carl Olof Berg, Mariam Wallentin och Maja Gunn
Vad krävs för att bli astronaut? Till trummande rytmer, ibland som hjärtats puls, dansar tre som drömmer om rymd och viktlöshet. De utsätts för hårda prov för att nå sina mål.
En dansföreställning för både barn och vuxna. Kraftfull, livlig, ibland rolig. Men de yngsta barnen verkade inte särskilt engagerade.

Text: Jan Molin
Bild Of lost and wild roses och Hurricane: Lennart Sjöberg

Revisor: Michael Slobodian

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021