Kärleksfullt om städerskan Molly

Nita Prose bor I Kanada och är förläggare men har nu själv debuterat som författare med den uppmärksammade boken Städerskan som redan är såld till ett trettiotal länder.

Städerskan kategoriseras som spänningsroman och det stämmer nog till stor del, men samtidigt skulle jag vilja påstå att det är en feelgood-roman. För visst innehåller boken en hel del intriger och spänning, men framför allt är det en kärleksfull skildring av städerskan Molly – en 25-årig kvinna som har en diagnos någonstans inom autismspektrat i kombination med lite tvångstankar och smutsfobi.

Molly är uppvuxen med sin kloka mormor och har av henne lärt sig att hantera livet utifrån ett inlärt protokoll och fått arbete som städerska på det flotta Regency Grand Hotel. Där sköter hon sitt älskade jobb med nitisk perfektion.

Älskar du ditt jobb behöver du inte jobba en enda dag i ditt liv, brukade mormor säga. Och hon hade rätt. Varenda arbetsdag är en glädje för mig. Jag föddes för det här jobbet. Jag älskar att städa. Jag älskar min städvagn och jag älskar min uniform.”

Men bakom fasaden på det fina hotellet döljer sig en brottslighet som Molly ovetandes dras in i. Och när hon en dag upptäcker en död kropp i ett av rummen hon ska städa fungerar inte levnadsprotokollen riktigt längre, och hon blir än mer inblandad.

Nita Prose har skrivit en spännande, rolig och varm berättelse med en lite annorlunda vinkel än man är van vid. Hon har även lyckats förmedla en människas svårigheter att tolka det sociala språket och spelet på ett fint sätt. En bok värd att uppmärksammas och läsas.

Peter Roth

Städerskan
Nita Prose
Albert Bonniers förlag