Lärorik spänning

Den svenska bokmarknaden översvämmas av deckare och jag har läst tre av vårens nyheter.

Det man inte ser benämns som spänningsroman och är den tredje i Bo Svernströms Vindictaserie. Handlingen är förlagd till kretsen av militanta miljöaktivister som kidnappar en delägare i ett gruvbolag för att stoppa gruvbrytning och medföljande miljöförstöring. Spännande, annorlunda och trovärdigt skildrad med ett oväntat slut.

Ondskans nätverk är en kriminalroman av den finländske författaren Max Seeck och hans andra bok. Hans debut Den trogne läsaren väckte stor internationell uppmärksamhet och en filmatisering är planerad. Kanske blir det även så med Ondskans nätverk där scenen är bland influencers och innefolk i Helsingfors. Till en början fångas jag av spänningen och skildringen men det överraskande slutet känns inte riktigt trovärdigt och får i alla fall mig att tappa lite av mitt intresse. Men boken är ändå klart läsvärd.

Slutligen då En god man av läkaren och författaren Karin Wahlberg som naturligtvis utspelar sig i just läkar- och sjukhusmiljö och är den enda av dessa tre böcker som benämns som deckare. Den tar upp det brännande ämnet ”shaken baby syndrome” eller skakvåld, på ett tydligt sätt som gör att det inte bara blir en enkel deckare. Efter läsningen känner jag att jag även lärt mig något nytt. Förutom det är En god man spännande och välskriven, kanske den bästa av dessa tre. Boken är författarens sjuttonde.

Peter Roth

Det man inte ser av Bo Svernström
Ondskans nätverk av Max Seeck
En god man av Karin Wahlberg

Alla tre på Albert Bonniers Förlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021