Samtidsdeckare som tar ställning

Kjell Eriksson är en författare som nu skrivit tretton romaner om de två Uppsalapoliserna Sammy Nilsson och Ann Lindell varav jag inte läst en enda av de tidigare.

Sammy Nilsson är en desillusionerad, uppgiven och trött polis i övre medelåldern. Dessutom dödligt sjuk visar det sig i inledningen av Ett dödligt tillstånd. Han lever ett enformigt och ganska tråkigt liv ensam i sitt radhus med ett havererat äktenskap bakom sig och en ansträngd relation till sin utflugna dotter. Han har inte några nära vänner eller intressen utanför sitt yrke. Hans vapendragare Ann Lindell har dessutom givit upp polisyrket, utarbetad och utmattad har hon i stället börjat arbeta på ett mejeri.

Romanen tar sin början på thoraxintensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala där Sammy vårdas efter ett omfattande ingrepp. Mellan yrsel, hallucinationer och illamående hör han plötsligt en röst i sjuksängen bredvid som han genast kopplar till en seriemördare han jagat under flera år.

Men ingen tror på Sammy. Han är svårt sjuk och poliskollegorna och åklagaren menar att han hallucinerar av morfinruset. Sjukskriven och allt annat än återställd tar han därför upp en ensam och tröstlös jakt som snart leder honom från Uppsala till ett höstlikt Österlen i Skåne.

”Mitt hjärta är med offren” säger Sammy när omgivningen varnar honom att fortsätta sitt sökande. Hjärtproblemen gör honom allt svagare, mer känslig och samtidigt alltmer desperat. Gärningsmannen visar sig vara en kallhamrad, mycket intelligent person med ett stort försprång när det gäller att sopa igen sina spår, göra sig osynlig och dessutom äger han tack vare sitt yrke en sällsynt förmåga att kartlägga Sammys alla mått och steg.

Jodå, det är en spännande och välgjord intrig. Sammy framstår som en blandning av tv-poliserna Beck och Wallander. Hans frustration över sin alltmer hopplösa jakt, oron och rädslan över sin vacklande hälsa visar sig på olika sätt. Som när han plötsligt brister ut i besinningslösa okvädningsord över oskyldiga parkeringsvakter och bilmekaniker som bara gör sitt jobb. Gärningsmannen förblir närmast en gåta. Vad är det som gör honom till en man som hatar kvinnor? Hans mor som tog sitt liv? Hans hustru som övergav honom? Hans maktfullkomlighet och tron på att han står över allt och alla? Kvinnorna/offren, vad är det som leder till att de går i den livsfarliga fällan?

Det är hur som helst fascinerande att ta del av den här historien från flera perspektiv. Här får jag i olika kapitel följa såväl Sammy polis, som gärningsmannen och hans offer. Hur de resonerar, vad de tycker, tänker och känner.

Det är en samtidsdeckare som väver ihop spänningen i historien med flera dagsaktuella samhällsfrågor. Var författaren står ideologiskt och värderingsmässigt framgår tydligt. Dessutom innehåller den inkännande och fina skildringar av Österlen. Orter som Brösarp, Simrishamn, S:t Olof och Tomelilla stiger fram men det är långt ifrån det som vanligtvis skildras, blommande rapsfält och strålande sol. Här är det både ödegårdar, iskallt regn och illavarslande mörker.

Ett dödligt tillstånd inleds med ett utdrag från en läkarjournal över en hjärtoperation – författarens egen. ”Operationen var en dramatisk upplevelse som ledde till att jag ställde mig många av de stora livsfrågorna” säger Kjell Eriksson.

Vad det är som är viktigt och har ett värde i livet. Dessa frågor låter han nu Sammy Nilsson i sin tur brottas med.

Heléne Nellvik

Ett dödligt tillstånd
Kjell Eriksson
Polaris

Kjell Eriksson född 1953 är författare och trädgårdsmästare. Tidigare politiker och fackligt aktiv, från Uppsala numera bosatt i Skåne. Tidigare har han under många år bott i Brasilien. Hans böcker är översatta till fjorton språk och han har tilldelats både Ivar Lo-priset och Stig Sjödinpriset.