Corona – verklighet eller konspiration?

För tre år sedan publicerade Kent Werne Allt är en konspiration där han inträngande beskrev hur olika konspirationsteorier sprids alltifrån ”Sion vises protokoll” och Illuminati till dagens tro på en världskonspiration och som präglar miljoner människors tänkande. Werne intervjuade och träffade många av de mest synliga företrädarna för dessa åsikter.

Efter den boken kan han inte wallraffa på samma sätt. I sin nya bok ”Konspirationsfeber” utgår han från vad de skriver på sociala medier och för fram på protestmöten.

Konspirationsteorierna har fått ett uppsving tack vare coronapandemin. Man har hittat ett fenomen som passar in i teorin: Någon har via ett labb producerat ett virus som används för att decimera jordens befolkning och ta makten över den. Likheter finns med vad som hände när pesten spreds på 1300-talet. Det var judarna som förgiftat vattnet. På flera håll ledde det till att judar slaktades eller brändes ihjäl.

En annan spridd teori är att vaccinationerna och restriktionerna är till för att förslava folk. I själva verket finns ingen pandemi. Bägge teorierna går ut på att det finns en världskonspiration ledd av kapitalet: judarna, FN, Bill Gates, Georg Soros, satanistpedofiler och så vidare.

Förr skrattade vi åt stollar som påstod att världen styrdes av en hemlig sekt, Illuminati, judiska bankirer eller frimurarna. Nu fastnar skrattet i strupen när miljoner människor tror att vaccinerna mot covid-19 är bluff och ett försök att förslava jordens befolkning. Eller när en av stollarna blir president i USA.

Men är de stollar?

Den italienske filosofen Giorgio Agamben gav 2003 ut boken Undantagstillståndet där han hävdar att de västerländska demokratierna kan upphäva demokratin genom undantagslagar och har gjort det för det påstådda ändamålet att hindra terrorism. Gränserna mellan diktatur och demokrati blir därmed flytande.

I den nya Vilken punkt har vi nått? menar han att pandemin har gett politikerna chansen att än mer beskära folkens frihet. Pandemin gav en oförutsedd möjlighet att hålla alla undertryckta under kontroll. Maskerade människor kan inte kommunicera, bara utbyta information. Friheten är borta, bara slaveri återstår. Endast det ”nakna livet” som enbart är biologiskt, inte socialt, värnas. Vaccinet är dopet i denna nya religion men provisoriskt och förnybart.

Att de som motsätter sig vaccinationerna skulle vara fångna i en falsk konspirationsteori är fel. Tvärtom är just konspirationer vanliga i historien. Agamben hämtar exempel på sådana från antiken, Napoleons statskupp och Mussolinis maktövertagande. Han hävdar också att coronapandemin bara är en bland flera och att dödstalen går att tolka på olika sätt. Ett citat: ”då terrorismen bortfallit som anledning till undantagstillstånd kan uppfinningen av en epidemi erbjuda en idealisk förevändning för att utvidga dem bortom varje gräns.”

Agamben må vara en erkänd filosof med ett femtiotal böcker bakom sig. Kanske mest känd för sin kritik av USA efter kriget mot terrorismen och tortyren i Guantanamo. Men gör det hans resonemang i Vilken punkt har vi nått? värt att diskutera? Själv tycker jag att han hamnar i samma kaninhål som de andra stollarna.

Jan Molin

Konspirationsfeber
Kent Werne
Ordfront

Vilken punkt har vi nått?
Giorgio Agamben
Karneval förlag


Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021