Smittande livsglädje och värme

Som ett surr mellan brösten är sångerskan, skådespelerskan och regissören Marianne Mörcks självbiografi, skriven tillsammans med Stina Jofs som till vardags är senior editor på månadsmagasinet Vi. Stina Jofs har under åren nominerats till Stora Journalistpriset, Årets journalist och Årets stilist. År 2014 skrev hon tillsammans med tidigare statsminister Ingvar Carlsson biografin Lärdomar och år 2017 kom biografin Vrålstark & skiträdd, berättad av skådespelaren Marie Göranzon.

Och hon har verkligen lyckats med att hitta berättarformen i sitt språk. När jag läser boken känns det som jag hör Marianne Mörcks röst och jag ser henne sitta framför mig och prata om sitt liv. Om hur barndomen gestaltade sig hos de adoptivföräldrar som tog hand om henne i spädbarnsåldern. Om känslan av att aldrig känna sig riktigt älskad, att inte blir accepterad för den man är, och speciellt då mammans oförmåga och ovilja att se Mariannes talang inom musik och dans.

Vad som framför allt lyser fram i boken är hur MarianneMörck, trots detta starka motstånd från föräldrarna, aldrig ger upp sin starka passion för musiken och sången. Och hur hon även beundrar alla människor som drivs av en likartad passion. Hon avgudar passionerade människor.

Andra händelser som präglat Marianne Mörck sedan barndomen är de sexuella övergrepp som hon blev utsatt för. Hon beskriver att hon älskar att vara ensam hemma när hon inte står på scen. Hur hon helst går omkring i badrock och mystofflor. Där känner hon sig trygg, där slipper hon sexet. Symptomatiskt berättar hon att hennes bästa vänner är de homosexuella männen Lars Humble, Lars Lerin och Peter Jöback. Med dem kan hon ha långa telefonsamtal, från dem känner hon inget hot utan bara djup vänskap.

Jag blir glad när jag läser denna bok, för Marianne Mörcks livsglädje och värme smittar av sig och jag blir berörd. Dessutom är det intressant att få veta vad som hänt bakom kulisserna i många av de hundratals scenuppsättningar Marianne varit med i.

Text: Peter Roth

Som ett surr mellan brösten
berättat för Stina Jofs
Marianne Mörck
Bokförlaget Forum