Vägen till tillhörighet

Ett filmprojekt som sträcker sig över tio år behöver inget skrivet manus, för livet skapar sig självt. Allt det som en bra historia innehåller i form av relationer, konflikter, dilemman, förluster och mål följer av de oundvikliga möten och stadier som vi alla i olika mån måste ta oss igenom under en så lång period. Jessica Nettelbladts dokumentärfilm om Erik Persson skildrar något som de allra flesta av oss tar för givet, att vi är det kön som vi är födda till. Men för Erik stämmer det inte. Född i en kvinnokropp med upplevelsen av att vara en manlig själ eller identitet.

Drömprins hade kunnat klippas på ett annat sätt, det blir lite hoppigt mellan åldrarna och scenerna, men jag gissar att det gått lång tid mellan inspelningarna och att händelseförloppet blir uppstyckat hur det än skulle läggas fram.

Processen att finna balans är lång och ibland brutal. Kanske sorgligast är den pubertala scenen från studenttiden då Erik kommer in i en aula och möts av typiska grabbiga vrål; Bögjävel! Sug kuk! Ur studentkamraternas perspektiv är det säkert harmlöst och kanske rent av inkluderande menat, du är en av oss. Men så onödigt. Inte är det väl denna aspekt av XY-systemet som Erik strävar efter att få inlemmas i? Onekligen väcker filmen funderingar kring de komplicerade manliga och kvinnliga rollerna och trots detta faller människor så självklart isär i dessa fack. Jag kommer att tänka på sociologen Carin Holmbergs bok från 1999, Det kallas kärlek, där hon beskriver jämställdheten hos ett ungt par ungefär: Hon hamrar och han diskar, men de gör det på ett kvinnligt och manligt sätt.

Parallellt med Eriks yttre förvandling och behandling skildras hans inre förvandling symboliskt genom en pilgrimsvandring till Santiago de Compostela. Miljön är obeskrivligt vacker längs vägen. Eriks möten med såväl människor som djur visar honom den spontana tillgivenhet och respekt som uppstår mellan främlingar innan fördomar och det förflutnas skuggor har börjat kladda ner bilden. Där förstår Erik att han är en varelse bland andra, han möter den tillhörighet som han saknat på hemmaplan.


Hans Karlsson

Drömprins
Jessica Nettelbladt
TriArt

Läs också intervjun med Erik Persson och Jessica Nettelbladt.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

1 Kommentar

  1. […] Läs vår recension av filmen. […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021