Tillbakablick med ett livs klokhet

Den pensionerade före detta jägmästaren och jaktlagsledaren Ulf tar en vinterdag skotern upp till utkanterna av sina marker. Där har han en gammal grön husvagn stående. Han plockar fram en termos och dricker sitt kaffe medan han tittar ut genom vagnens fönster. Då kommer han där, den ståtlige varghannen.

Långsamt, för att inte skrämma vargen, tar Ulf upp sin kikare och ställer in skärpan. Den blev så skarp ”att de yviga håren i hans öron syntes och den svarta kanten kring dem.”
Vargen försvann men Ulf satt kvar en bra stund för ”det jag upplevt var bortom all tid och mätandet av den.”

Ja, upplevelsen var så stark att Ulf till och med börjar drömma på nätterna att han är en varg. Upplever det en varg upplever. Känner de känslor vargen bär med sig. En upplevelse som man förr kallade för ”löpa varg” – att springa med vargen.

Mötet med denna varelse sätter igång minnen och även skamkänslor för alla de gånger Ulf själv har jagat och dödat djur, och för alla de träd han dödat och den skog som han varit med och danat som skogsbyråkrat. Den döda skogen.

Kerstin Ekman har skapat en vacker och känslosam berättelse om en man som kommit upp i åldern och närmar sig livets slut. Om en man som tittar tillbaka på sitt liv med eftertänksamhet och samlad klokhet. Jag blir varm när jag läser om honom och hans fru däruppe på Loåsen i Hälsingland.

Ekman har med denna bok återvänt till de platser där hon för trettio år sedan skapade den fantastiske berättelsen Händelser vid vatten. I skogarna och glesbygden där hon själv har bott och samlat på sig erfarenheter som gör att allt känns så verkligt. För ingen kan skriva såsom Kerstin Ekman gör.

Text:Peter Roth
Foto: Thron Ullberg

Löpa varg
Kerstin Ekman
Albert Bonniers förlag

Lyssna på en intervju med Kerstin Ekman i Lundströms bokradio.

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021