Fångenskap och förmågan att fortsätta

Abigail Deans debutbok Flicka A har inspirerats av verkliga historier om barn som levt i fångenskap och är en stark psykologisk thriller som är svår att lägga ifrån sig ända in till de sista sidorna.

Den handlar om familjen Gracie som under flera år levt ett liv i enskildhet i sitt hus i en liten by i England. Det är framförallt den starkt religiösa fadern som stängt in familjen och det har gått så långt att flera av de sex barnen ligger fastkedjade i sina sängar för att inte kunna ta sig därifrån. Alexandra – eller Flicka A som hon kallas i de officiella utredningarna – lyckas till slut fly och hitta hjälp, varefter alla barnen sprids för vinden då placeras ut eller adopteras bort i olika familjer.

När vi senare kommer in i boken har mamman dött i fängelset och vi får följa Alexandras kontaktförsök med de övriga barnen för att diskutera hur de ska hantera arvet bestående av huset som en gång var deras fängelse. Författaren målar på ett fint och trovärdigt sätt upp hur alla har blivit påverkade av vad de varit med om. Och samtidigt som vi får följa vad som händer i nutid berättas även hur familjen hamnade i det helvete som det slutligen blev.

Abigail Dean har en examen i engelsk litteratur från Cambridge och är även utbildad jurist, med en anställning hos Google – fram till nu. Framgångarna för denna debut har varit stora och förutom att Dean har blivit kontrakterad för en ny roman med titeln The Conspiracies, kommer Flicka A att filmatiseras av den svenska regissören och artisten Johan Renck, aka Stakka Bo.

Peter Roth

Flicka A
Abigail Dean
Forum förlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021