Den livsfarliga bäddsoffan

Bäddsoffor skördade sina offer under en tid. I sitt allra första nummer från 1958 varnade tidskriften Råd & Rön för livsfarliga bäddsoffor. Dessa farliga tingestar behandlades även i musikaliska sammanhang. Trubaduren Olle Adolphson skrev i ett benådat ögonblick den ekivoka Sängen och vad som kan hända där:

”En afton vid tröskeln det knarrade till
Och det pysslade utanför dörren.
Någonting knäppte och sen blev det still
Och sen visste vi ingenting förrän
Något drogs till som man skjuter ett spjäll
.Det var någon som röck i ett snöre!
Sängen for plötsligt ihop med en smäll
0ch jag gjorde ett jättelikt kast
För se, för vi satt redan fast.

I Olle Adolphsons tolkning kom kärleksparet undan med livet i behåll. I ett annat och allvarligare sammanhang kom emellertid bäddsoffan också att figurera med betydligt allvarligare följder.

Den finske fackföreningsmannen Eero Antikainen (född 1906) växte upp i en fattig familj i Norra Savolax. Han gjorde facklig karriär och valdes 1949 till andra ordförande för Finlands Fackförbunds Centralorganisation (FFC). Två år senare blev han invald i riksdagen för Socialdemokraterna och ytterligare tre år senare blev han FFC:s ordförande.

Antikainen var en betydelsefull politiker på 1950-talet. Han organiserade Finlands enda generalstrejk 1956 och var även minister en kortare period. Han blev sedan direktör för en organisation som ordnade semesterresor för arbetare.
Reso Ab ägde flera hotell, bland annat Hotell Bromma i Stockholm som invigdes1957 med 143 rum och 232 bäddar. Rummen var utrustade med bäddsoffor. I januari 1960 anordnar Reso en konferens för ”systerorganisationen” i Finland. Den finska delegationen avreser den 26 januari från Helsingfors. Delegationens ledare var direktören Eero Antikainen,

Själva konferensen äger rum den 28 januari på Hotel Malmen på Södermalm i Stockholm. Efter avslutad konferens blir det middag och kraftig alkoholförtäring. Det finska sällskapet anländer med taxi till hotell Bromma kl 02.30.

Då Antikainen inte dyker upp på morgonen i hotellobbyn för hemresa till Helsingfors tillkallas hotellets chef Sven Karlsson. Man går till Antikainens rum och uppmärksammar en del märkligheter. En nyckel sitter i utsidan på dörren, badkaret är till hälften fyllt. Bäddsoffan är igenslagen. Den bryts upp med två kofötter och en naken mansperson, Antikainen, ligger död med ryggen mot soffans bakstycke.

Hotelldirektören Karlsson kallar på läkare och polis.

Polisutredningen kom fram till följande: Antikainen hade inte försäkrat sig om att spärranordningen låste bädden i nedfällt läge. På hotellrummet fanns inga instruktörer om hur bäddsoffan skulle behöva.
Eller så hade Antikainen fällt ned bädden och försäkrat sig om att spärren var på plats, men sedan i sömnen med foten eller med lakanet eller filten utlöst spärranordningen och bädden hade slagit igen.

Det förekom dock en del alternativa teorier om dödsfallet. Det spekulerades i att Antikainen som visste att USA:s underrättelsetjänst, CIA, skickade pengar till hans organisation i syfte att bekämpa det starka kommunistiska partiet i Finland fallit offer för något politiskt mord.

Det förekom flera olycksfall med bäddsoffor så sängkonstruktionen kom att förbjudas.

Rolf Karlman

Texten är tidigare publicerad hos Opulens.