Ett långt och poetiskt musikaliskt liv

Tore Berger är den kanske mest musikaliska av medlemmarna i det kultförklarade proggbandet Blå Tåget.
Nu vid 83 års ålder har han kommit ut med sångboken Åtskilliga låtar med Tore Berger. Noterna är inför publiceringen nedtecknade av musikern David Lindgren efter att Tore spelat melodierna på klarinett.


Blå Tåget hade sin storhetstid på 1960- och 70-talen, fast först under diverse andra namn. Ett av dem var Gunder Hägg men efter att löparen protesterat blev det till sist Blå Tåget. Tore Berger har skrivit många av deras klassiska låtar: Hälsa Gud, En Mr Walker, Den grå eminensen och Winges vals. Bandet upplöstes 1974 (fast med ett flertal bejublade revivals decennierna därefter). Några av medlemmarna fortsatte i gruppen Stockholm Norra under några år i slutet av 70-talet och Tore Berger har därefter haft sin egen karriär som musiker och konstnär. På senare år ibland tillsammans med dottern Vera Mårtens.


Han är en av svensk viskonsts kanske mest undanskymda poeter (förutom då bland Blå Tågets anhängare), i samma klass som Cornelis och Olle Adolphson. Underfundiga och personliga texter om allt mellan himmel och jord, kongenialt tonsatt. Sångboken är indelad efter olika teman med rubriker som Teatersånger, Emblematiska sånger, Om historiska personer och Innerliga sånger. Texterna är ofta poetiska och berättande och har som han själv skriver ”vissa självbiografiska stråk”.


Tore Berger har en varm och personlig röst. Men en av hans finaste sånger från senare tid, Long Range Desert Group som handlar om ett brittiskt specialförband som opererade i öknen i Nordafrika under andra världskriget, tyckte han, för sakens skull, borde framföras av en engelsktalande sångare och bad britten Thomas Henley sjunga på skivan Stora frågor – inga svar från 2018.


Sångboken Åtskilliga låtar blir en resa genom både vår gemensamma och Tore Bergers personliga samtidshistoria. Om stort och smått, kända och okända, politik och kärleksliv. Ett fint tidsdokument från 1960-talet och fem decennier framåt!

Helena Östlund

Åtskilliga låtar av Tore Berger
Sångbok 1968-2016
Carlsson bokförlag

Läs mer om Tore Berger här!

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021