Var går gränsen för det personliga ansvaret?

Med en fransk mamma och en tysk pappa gräver journalisten Géraldine Schwarz i familjens historia. Hon hittar dokument i farföräldrarnas hus i Mannheim, som visar att farfar var medlem i nazistpartiet och för en spottstyver tog över en judisk rörelse, när ägarfamiljen deporterades. När hon letar i Frankrike upptäcker hon att morfar var gendarm under Vichyregimen – som utlämnade judar till de tyska ockupanterna. Vad visste han? Vad gjorde han?

Géraldine Schwarz visar i exempel efter exempel i Medlöparna hur allt var ”Hitlers fel” efter kriget. Det fanns inga medskyldiga bland ”vanligt folk” i efterkrigstidens Europa. Alltför många tycktes plötsligt ha varit ”motståndsmän” eller hade ”inget vetat”.

När hon gräver vidare hittar hon många tidigare nazister på ledande positioner inom den tyska förvaltningen, juridiken, utbildningsväsendet och bland politiska tjänstemän. Lagen om ”orderlydnad i nödläge” som infördes 1954 innebar i princip allmän amnesti för gamla nazistförbrytare. Och så fortsatte det. Trots alla skadeståndsprocesser – som var nödvändiga för att Tyskland så småningom skulle accepteras i internationella sammanhang.

Var går det personliga ansvaret? är frågan Géraldine Schwarz hela tiden återkommer till. Vilka handlingar av medlöperi utförde vanliga tyskar, österrikare, fransmän, balter, tjecker etc – över hela Europa, där Hitlers och förvisso också Mussolinis effektiva styre for fram?

Medlöparna, En berättelse om Europas glömska handlar om en kontinent som försökt släta över, inte göra upp med och minnas sina förbrytelser. Något som leder vidare ända in i dagens högerpopulism. Att bli medveten om hur det sett ut, kan göra att vi tydligare ser vad som pågår i dag.

En mycket insiktsfull bok!

Test: Maria Wallin
Författarporträtt: Copyright/fotograf: Astrid di Crollalanza/Flammarion


Medlöparna, en berättelse om Europas glömska
Géraldine Schwarz
Övers Jan Stolpe
Albert Bonniers

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021