Felaktig historieskrivning

Om U 137 som gick på grund i Karlskrona skärgård – Whisky on the rocks – och ubåtskrisen på 1980-talet har det redan skrivits många böcker. Flera statliga utredningar har lämnat sina rapporter.

I U 137 och ubåtskrisen skriver Wilhelm Agrell flyhänt och sammanfattar delar av händelseförloppen och det politiska spel de föranledde. Hur så småningom alla så kallade säkra bevis på kränkningar såsom typljudet och ”säkra ubåtar” kunde avfärdas som åstadkomna av minkar och sillstim. Ett fåtal indikationer på främmande undervattensverksamhet kvarstår dock.

Några nya fakta tillför inte Agrell. Han redovisar enbart sovjetisk och senare rysk strategi och vilka tänkbara undervattensfarkoster de haft. Ubåtskrisen framstår därmed som enbart en fråga om förhållandet mellan Sverige och Sovjet/Ryssland.

Mattias Mossberg var ansvarig för den senaste statliga utredningen om ubåtsfrågan. I sin senare utgivna bok I mörka vatten: hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan (2009) visar han att det i allt väsentligt var NATO-ubåtar och inte sovjetiska som gjorde intrången. Detta har bekräftats av amerikanska politiker och höga NATO-officerare.

Det vet naturligtvis Agrell. Att han inte överhuvud tar upp NATO och dess aktiviteter i Östersjön förvånar mig. Agrells historiebeskrivning blir då inte bara ensidig utan felaktig. En historikers uppgift är att analysera alla relevanta fakta och utifrån det dra slutsatser. Utesluter man vissa fakta missköter man sitt forskaruppdrag.

Jan Molin

U 137 och ubåtskrisen
Wilhelm Agrell
Historiska media

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021