Strålande om vår alkoholkultur

Thomas Vinterberg är en av danskarnas mest uppskattade filmregissörer, bland annat blev Festen en succé. Hans nya film En runda till har redan blivit rikligt belönad, utsedd till årets bästa film på BFI London 2020 samt är utsedd till Danmarks Oscarsbidrag 2021.

Upprinnelsen är teorin om att när människan föds har hon en brist på 0,5 promille alkohol, med ett tillskott på detta 0,5 promille öppnas sinnet och kreativiteten. Läraren, Martin (Mads Mikkelsen) som både i sitt yrke och i sitt äktenskap känner leda och hopplöshet bestämmer tillsammans med tre andra lärare på samma skola sig för att pröva teorin. Om Winston Churchill vann andra världskriget samtidigt som han rökte cigarr och drack stora mängder whisky måste alkoholen ha en positiv inverkan.

De bestämmer sig också för att dokumentera sitt experiment. De börjar dricka och stämmer av med sina alkoholmätare att de når 0,5 promille konstant. De smyger med sig alkohol till skolan och allt tycks stämma, de blir mer engagerade lärare, mer fria och kreativa i sin undervisning och eleverna visar sin uppskattning. Mads äktenskap (hustrun spelas av Marie Bonnevie) börjar också förändras till det bättre. Men givetvis går det överstyr. Det visar sig att det är svårt att hålla sig till 0,5 promille, snart uppträder de berusade i skolan och hemma. Martins äktenskap försämras igen och hustrun flyttar.

De fyra lärarna spelar strålande, inte minst Mads Mikkelsen. Han går från att vara en grå uppgiven man som börjar tappa sitt självförtroende till en uppskattad och kreativ lärare ständigt smått berusad, som tänjer på gränserna. De fyra följs åt och svetsas samman under hela experimentet ända till slutet. Alkoholen flödar genom filmens alla scener, när de träffas hemma eller på krogen. En runda till lyckas gestalta de fyra lärarna med en närhet och intensitet som övertygar, även om jag under en period kände att fyllan och alkoholen till slut blev påfrestande.

Slutscenerna lyfte filmen från de enskilda personernas experiment till en mer övergripande samhällsnivå. Plötsligt blev deras liv insatta i en samhällelig kontext. En oroande kontext om hur alkoholkulturen tidigt introduceras som fest, gemenskap och lösningar på existentiella problem genom sin frigörande effekt, utan att inse att bakom hörnet väntar förmodligen katastrofen. En mycket bra film som inte lämnar en.

Claudette Skilving

En runda till
(Druk)
Regi: Thomas Vinterberg

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021