Ingen djupare analys av Janne Josefsson

En sliten liknelse att starta med: Janne Josefssons reportage är verkstad. De åstadkommer något. Hos tittarna och åhörarna, i samhället. Boken är snack. Och för övrigt nästan identisk med dess föregångare Janne Josefssons uppdrag från 2005.

Hansén och Janne Josefsson åker runt i Sverige och pratar om honom. Han är alls inte bara den hänsynslöse avslöjaren av maktens lakejer och allsköns fuffens. Han är väl medveten om vilken makt han har och att den ibland kan och har missbrukats.

Boken ger en bild av Janne Josefsson, hans bakgrund och drivkrafter. Han beskriver hur han arbetar, idogt och aldrig ger upp men också hans tvekan inför följderna för de han intervjuar.

Någon djupare analys av hur han utformar sina intervjuer ges inte. Det är synd för det borde vara intressant. När han ringer på hos makthavare eller skojare ställer han kameran i trädgården eller trappuppgången så att de filmas underifrån. Han skapar samma demoniska effekt som när Stanley Kubrick filmar Peter Sellers som ”Doktor Strangelove”.

I väntan på en sådan analys får vi nöja oss med denna klenare journalistik.

Jan Molin

Janne Josefsson – älskad och hatad
Stig Hansén
Lindelöws bokförlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021