Uppgörelse med USA:s sjukvård

Timothy Snyder är en nu mycket läst historiker och filosof, känd för böcker som Tyranni och Vägen till ofrihet som bland annat handlar om förintelsen och Sovjetsystemet.

Den nya boken är en betraktelse om hälsa som garant för frihet men framförallt en uppgörelse med USA:s sjukvård. I USA tar sjukvården i anspråk nära dubbelt så mycket av BNP som i Europa men omfattar färre människor. Medellivslängden är lägre och sjunker i USA.

Snyder utgår från sjukdomar han själv drabbats av och hur illa han blir behandlad. Vården styrs inte längre av läkarna utan av ägarna till de privata sjukhusen och försäkringsbolagen. Vinsten kommer i första hand, patienten i andra. Vilken vård man får beror inte på den sjukes behov utan på vilken behandling som är mest lönsam. Journalanteckningar sker inte för att skapa bra vård utan för att ge underlag för fakturering. Mot det ställer han den empatiska vård han mött i Europa, särskilt i Österrike.

Det amerikanska systemet med privata vinstdrivande vårdbolag och privata sjukvårdsförsäkringar lobbas det för och det införs allt mer i Sverige. Därför borde Snyders bok vara en väckarklocka för svenska politiker.

Jan Molin

Frihet och solidaritet
Om hälsa som en mänsklig rättighet

Timothy Snyder
Mondial

Frihet och solidaritet
Frihet och solidaritet, om hälsa som en mänsklig rättighet
image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021