Inblick i nazisternas innersta krets

Allt började omkring 2010 då juristen och författaren Philippe Sands reste till Lviv i Ukraina för att officiellt hålla ett föredrag om brott mot mänskligheten och folkmord. Men den egentliga orsaken var att han ville söka upp huset där hans morfar Leon hade fötts 1904, för att kunna fylla i luckorna kring morfaderns livshistoria och se vad som hänt med hans familj. En judisk familj som liksom så många andra drabbades av den utrensning och folkmord som de nazistiska ockupanterna bedrev under början av 1940-talet.

Den här resan resulterade i Philippe Sands första, och mycket uppmärksammade och prisbelönta, bok Vägen till Nürnberg: En berättelse om familjehemligheter, folkmord och rättvisa (på svenska 2018). En bok om morbrodern Leon och hans familj som gick under i Förintelsen. Men även en bok om förövarna i form av Hans Frank som var generalguvernör i det tyskockuperade Polen och den stad som då hette Lemberg (Lviv). En man vars handlingar ledde till fyra miljoner människor död. Detta dömdes och hängdes han senare för i de kända rättegångarna som hölls i just Nürnberg efter andra världskrigets slut.

Under efterforskningarna kring boken kom Sands i kontakt med Niklas Frank som är son till ovanstående krigsförbrytare och som starkt tagit avstånd från sin fars handlingar. Han berättade att han hade kontakt med sonen till en annan krigsförbrytare vid namn Otto Wächter, som arbetade under Hans Frank och var medskyldig till dennes brott, men som lyckades undkomma efter kriget.

Vid ett besök hos sonen, Horst Wächter, framkommer det att denne från sin mor fått ärva flera tusen sidor dokument daterade från början av 1930-talet och framåt. Mycket i form av dagböcker och en intensiv brevväxling mellan modern och fadern. En unik skatt som Philippe Sands fick ta del av mer och mer allteftersom tiden gick. Dokument och efterforskningar som sedan till att börja med resulterade i en dokumentärfilm – A Nazi Legacy: What Our Fathers Did – som fortfarande går att se på Youtube.

Efter otroligt mycket grävande och efterforskningar lyckades författaren slutligen skapa denna nya bok: Råttlinjen. En faktaspäckad men lättläst bok på över 400 sidor som mer känns som en spännande thriller. Vad sägs till exempel om mästerförfattaren John Le Carrés omdöme: ”Hypnotisk, chockerande och omöjlig att lägga ifrån sig”.

I boken får vi följa den borgerliga vardagen hos familjen Wächter, men också tankarna och idéerna som ledde familjen in till de nazistiska kretsarna och som ledde till utrensningar, krig och mord. Vi får följa familjens uppgång och fall och slutligen händelserna kring Otto Wächters gåtfulla död i Rom 1949 där han vistas på flykt undan rättvisan. En flykt som kunde ha lyckats ifall han fått tillgång till just Råttlinjen, den flyktväg som skapats åt nazister för att fly till Argentina från Rom. Men döden kom emellan.

Boken ger en unik inblick i hur nazisternas innersta krets levde och tänkte, och hur de efterlevande än idag tvingas hantera de oundvikliga frågorna om rättvisa, skuld och ansvar. Läs den!

Peter Roth

Råttlinjen
Kärlek, lögner och rättvisa i en nazistförbrytares spår

Philippe Sands
Albert Bonniers förlag

Råttlinjen Kärlek, lögner och rättvisa i en nazistförbrytares spår av Philippe Sands

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021