Ödmjuk livsvisdom
Det är sällan som endast en person finns bakom en skriven bok. Ofta kan det finnas en hel drös med människor som på olika sätt bidrar till att en sådan produkt kan komma till stånd. Så även i detta fall.
Björn Natthiko Lindeblad skriver i sitt förord att han inte har skrivit en bok. Att han redan 2011, och därefter 2016 återigen, fick ett bokkontrakt med Bonniers. Men att skrivkrampen och perfektionismen blev för svåra motståndare och besegrade honom bägge gångerna.
Men förlaget gav sig inte och mitt under sin turné Nycklar till frihet blev han återigen kontaktad. Och då tackade han återigen ja, men denna gång med brasklappen att han behövde hjälp. Och så som det är när man sträcker ut sin hand och ber om hjälp så finns den ofta ganska nära. Tillsammans med sin turnéparhäst Caroline Bankler och sin poddparhäst Navid Bodiri mejslades denna fantastiskt fina bok fram.
Och precis med samma ödmjuka inställning som i förordet berättar Björn Natthiko Lindeblad om sitt liv. Från att vara en framgångsrik civilekonom, till egendomslös skogsbuddhistmunk i Thailand, och hur det kulminerar med att han efter sjutton år återgår till ett civilt liv i Sverige. Och hur han slutligen drabbas av den obotliga sjukdomen ALS. På ett enkelt och kärleksfullt sätt delar han med sig av den livsvisdom han har fått med sig på färden.
Jag har läst en hel del böcker om meditation och buddhism och jag har till och med utbildat mig till mindfulnessinstruktör i mitt eget sökande efter verktyg att hantera livet. Jag känner själv att jag inte har kommit speciellt långt och detta kan ibland få mig att tänka negativa tankar om mig själv. ”Jag borde vara klokare” hör jag ofta en röst säga i mitt inre.
Därför är det så härligt att författaren delar med sig av sina egna tillkortakommanden samtidigt som han bidrar med sina kloka ord. När jag läste boken började jag göra hundöron på vissa sidor som jag ville komma tillbaka till. Till slut blev det väldigt många sådan sidor.
Till att börja med titelns ord ”Jag kan ha fel”. Något som vi alla borde tänka på oftare. Världen vore nog mindre konfliktfylld då. Eller såsom Björn Natthiko Lindeblad också uttrycker det: ”Det jag värdesätter mest av allt från sjutton års andlig träning på heltid, är att jag inte längre tror på allt jag tänker. Det är min superkraft”.
Eller vad sägs om denna mening som han ofta fick höra från sina lärare i Thailand då han tvivlade på sin tillit till varandets skeenden. ”Du kommer inte alltid att ha vad du vill, men alltid vad du behöver.” Klokhet på högsta nivå.
Bland mina hundörade sidor vill jag också dela med mig av denna lilla historia som Björn Natthiko Lindeblad berättar. Den handlar om levnadsetik och om en buddhistmunk som var och hälsade på sin släkt i Kanada. Vid ett tillfälle frågar hans kusin honom ifall han vill ha ett glas whiskey. ”Nej, tack. Som munkar och nunnor i vår tradition så avstår vi från alkohol”, svarar munken. ”Men kom igen”, trugar kusinen, ” ingen kommer ju att få veta.” Då tittar munken upp på honom och svarar stillsamt och uppriktigt: ”Jag kommer ju få veta.”
Ja, författaren har levt ett händelserikt liv och jag kommer att läsa boken vid fler tillfällen och återkomma till de sidor som speciellt grep tag i mig. Åter och återigen. Och även fast ditt liv – liksom alla andras – är ändligt, så kommer dina ord leva vidare. Tack Björn för att du har delat med dig!
Peter Roth
Jag kan ha fel
och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk
Björn Natthiko Lindeblad (Carolin Bankler, Navid Bodiri)
Bonnier Fakta