När samkönad kärlek var kriminell

I två dygn i september månad 1911 söker polisen i Stockholm efter två saknade sextonåriga flickor. Efter ett tips draggar man i Hammarby sjö söder om Södermalm och hittar då Lisa Ströms och Lilly Sundbergs kroppar. En dödsattest utfärdas den 20 september. Flickorna har inte bara bundit sig samman med en hattslöja, fyllt klänningarnas kjolfickor med sten, utan också lämnat ett avskedsbrev.

Utifrån dessa fakta har författaren Mian Lodalen gjort en omfattande research och skapat en fantastisk berättelse om de båda unga arbetarkvinnornas starka men förbjudna kärlek. Vi får följa med från när de av en händelse träffas, ett år innan det tragiska dubbelsjälvmordet, under en varm sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken. Bägge har då smitit hemifrån då de båda har föräldrar som håller dem hårt.

Mian Lodalen har inte bara byggt en fin och trovärdig berättelse om en tid då samkönad kärlek var kriminell. Igenkänningsfaktorn är stor då det fortfarande, trots politiska framsteg, inte är helt lätt att leva utanför den starka heteronormen som vårt samhälle är präglat av. När jag läser drabbas jag av både stark värme gentemot de två flickorna men också av stor sorg över all den smärta och förnedring människor har blivit och fortfarande blir drabbade av. Endast på grund av sin förmåga att kunna älska någon annan.

Författarens research har varit så djupgående att jag även tas med på en historisk resa i dåtidens Stockholm. Jag ser mig själv vandra fram på gatorna som huvudpersonen Lisa färdas på i staden. Mycket skickligt gjort av Mian Lodalen.

Peter Roth

Lisa och Lilly
En sann kärlekshistoria

Mian Lodalen
Romanus & Selling