Turism trots nazism

När vi nu sitter med facit i hand och vet vad som hände i Tyskland efter första världskriget slut, och fram till nazisternas maktövertagande och alla de fruktansvärda brott mot mänskligheten detta ledde till, frågar vi oss naturligtvis hur människor överhuvudtaget kunde tänka sig att resa runt och semestra i detta land?

Samma fråga har den engelska författaren Julia Boyd ställt sig, och efter åratals av forskning har hon skrivit ner resultatet i denna digra bok. Genom tidigare opublicerade brev och dagboksanteckningar beskriver journalister, studenter, celebriteter och vanliga turister sina ögonvittnesskildringar från Hitlers Tyskland. Här förekommer allt från käcka bergsvandringar och operafestivaler till plågsamma bombräder och Kristallnattens skräck. Vissa skildringar är klarsynta och andra förblindade av landets effektivitet, renlighet och blomstrande industri.

Som Julia Boyd beskriver det: ”De flesta av de hundratals vanliga amerikanska och brittiska turister som fortsatte att semestra i Tyskland struntade helt enkel i politiken, trots allt de läste i tidningarna. Visserligen kunde de inte undgå att lägga märke till tyskarnas märkliga besatthet av uniformer och parader, men det dominerande intryck de bar med sig hem var ändå av ett glatt, vänligt folk som ville ge sina utländska besökare varmast möjliga mottagande. Landskapen var fortfarande vackra, medeltidsstäderna pittoreska och ölet billigt. Så varför skulle man förstöra en bra semester med att bekymra sig om judarna?”

Eller så här: ”Det verkar som om även de resenärer som i grunden ogillade nazisterna instinktivt sökte sig bortom regimen mot det som de uppfattade som det verkliga Tyskland – ett land som, trots allt som hade hänt, fortfarande hade sin stora tjuskraft kvar.”

Och slutligen: ”Kanske är det allra mest skrämmande i dessa reseberättelser att så många alldeles normala och hyggliga människor kunde återvända hem från Hitlers Tyskland och lovprisa det. Nazisternas ondska genomsyrade varenda aspekt av det tyska samhället, men när det blandades med de lockande nöjen som fortfarande var tillgängliga för utlänningar ignorerades den vidriga verkligheten både för ofta och för länge. Mer än åtta decennier efter att Hitler blev rikskansler plågar minnet av nazisterna oss fortfarande. Och det med rätta.”

Ja, det är mycket runtom i världen som påminner om mellankrigstiden. Både flyktingströmmar och rasism växer. Många länder gör avkall på demokratin och blir mer totalitära. Extrema högerpartier får mer och mer inflytande. Vi har mycket att lära av historien för att inte göra om samma misstag som man gjorde då. Julia Boyd har med denna bok hjälpt oss en bit på vägen.

Peter Roth

Turister i tredje riket
Vittnesmål från nazismens framväxt

Julia Boyd
Albert Bonniers förlag