Segt om trött kulturman

Jag har alltid gillat Kjells Westös romaner, inte minst Den svavelgula himlen och såg framemot att läsa Tritonus. Jag blev besviken. Kanske förväntningarna var för höga.

Westö är visserligen en fantastisk berättare. Men den här berättelsen segar sig fram. Den världsberömde dirigenten Thomas Brander tråkar ut inte bara sig själv utan också läsaren. En trött och självupptagen kulturman i mogen ålder som motvilligt inser att han har framtiden bakom sig. Han får inte längre rungande applåder, är övergiven av sin älskarinna och är dessutom misstänkt förekommande i metoo-sammanhang.

Han gör ett sista ryck genom att bygga Casa Tritonus, ett stort och fult betongpalats, i finska vikens skärgård. Här finns ett levande samhälle med folk som jobbar i kommunen och nutida företeelser som en flyktingförläggning och en ung kille med nynazistiska sympatier.

Grannarna som hjälpt till med husbygget vet att Brander har en hiss mellan våningsplanen i sitt hus och champagne och gåslever i kylskåpet. De är skeptiskt inställda. Närmsta granne är skolpsykologen Reidar Lindell som också är musiker, men i en helt annan genre, coverbandet Rainbow. De möts efter att Brander tittat på Lindell med kikare när han tog upp nät.

Trots att Lindell gör vad han kan för att engagera Brander i det liv som pågår händer inte mycket. Kontakterna blir kantiga och valhänta, ibland till och med aggressiva. Brander förmår inte engagera sig, hans intressen inskränker sig till honom själv och till den klassiska musiken. Han får besök av ett par vänner från musikvärlden och av sin son, men inte heller här uppstår några höjdpunkter.

Kanske ligger bokens styrka i författarens förmåga att fånga stämningar och beskriva människors olikheter. Och i att gestalta främlingskap och relationer mellan människor som inte förstår sig på varandra men som förts samman därför att de råkat bli grannar. Jag skulle gärna läsa en del två, kanske kan Brander hitta en ny sida av sig själv och närma sig byborna. Och därmed bli en del av den bygemenskap han skulle behöva för att få ett liv bort om den karriär som lämnat honom.

Gun-Lis Angsell

Tritonus
Kjell Westö
Albert Bonniers förlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021