Bakom lögnerna om Vietnamkriget

Författaren och journalisten Lennart Pehrson har tidigare rapporterat från USA för Dagens Nyheter och andra svenska tidningar. Med Lögnerna, som tar avstamp i mordet på president John F Kennedy 22 november 1963 och som avslutas med Vietnamkrigets slut i april 1975, har han gjort en grundlig reportagebok. Bortom och bakom lögnerna och sveken.

Jag läser med spänning och igenkännande. Minnen väcks till liv, och även fast jag varit politiskt aktiv i hela mitt liv, får jag nya förklaringar och ny kunskap. Jag kommer ihåg bilderna från tv när jag var åtta år och Kennedy sköts. Jag minns raskravallerna i mitten av 1960-talet. Jag upplever återigen när Beatles slog igenom och erövrade USA. Bilder från de byarna som brann och de brinnande människorna i Vietnam väcks till liv. Jag kommer ihåg min första Vietnamdemonstration som 15-åring när Jane Fonda var på besök i Stockholm. Och slutligen tänker jag på den där 1 maj-demonstrationen 1975, dagen efter Saigon föll och de sista amerikanarna lämnade Sydvietnam.

Sedan dess har 45 år förflutit och många böcker och självbiografier skrivits, som gjort det möjligt för Lennart Pehrson att tränga bakom de officiella rapporterna och avslöja många av dessa som lögner och falsifikationer. Lögner som skapats för att fortsätta ett orättfärdigt krig som börjades av John F Kennedy, trappades upp under Lyndon B Johnson och fick sitt klimax och antiklimax under Richard Nixon och sitt avslut under Gerald Ford. Det första krig som USA förlorat.

Ett krig som givit upphov till begreppet Vietnamsyndromet. Ett syndrom och en rädsla som man trodde hade försvunnit i och med att USA vann ökenkriget mot Irak 1991. Så som president George Bush uttryckte det: ”Vietnamspöket har för alltid begravts i ökensanden på den arabiska halvön”.

Men Vietnamsyndromet har gett sig till känna igen i de långdragna konflikterna i Afghanistan och Irak. Författaren avslutar boken med dessa ord: ”… konflikterna har, liksom den i Vietnam, omgetts av lögner från politiker och militära befattningshavare. Det fanns inte några massförstörelsevapen i Irak när kriget där gick vidare, och efter att talibanerna drevs på flykt i Afghanistan har mål och syfte med krigföringen blivit alltmer oklart. Liksom i Vietnam har det visat sig att USA i försöken till nationsbygge haft bristande kunskap och förståelse om främmande nationers historia och kultur. Och som i Vietnam har rapporter och tillkännagivanden om militär och politiska framgångar, ”ljuset i tunneln”, visat sig vara både felaktiga och falska. Vietnamsyndromet lever vidare.”

Denna bakåtblickande bok ger också en stark igenkänningsfaktor till hur den sittande presidenten agerar. Även om han verkar vara värst av dem alla.

Peter Roth

Lögnerna
USA och kriget I Vietnam

Lennart Pehrson
Albert Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021