Hoten mot vår existens

Jonathan Jeppsons slutsats i Åtta steg mot avgrunden är tydlig: Om några generationer är vår civilisation borta. Någon dystopi är boken ändå inte. Den är ett koncentrat av vad vetenskapen säger om klimathoten mot jorden och mänskligheten.

Egentligen förmedlar den inga sensationella nyheter. Vi har alla läst spridda fakta men här får vi dem samlade. Om vattenbrist orsakat av att att grundvattnet försvinner som leder till matbrist. Golfströmmen som avtar. Permafrosten som tinar och dels ökar utsläppen, dels ökar risken för att dödliga virus från döda kroppar åter sprids. Isarna i Arktis och Antarktis smälter liksom glaciärerna i Himalaya och höjer havsnivån. Världens lunga – Amazonas – avverkas och bränns upp vilket för med sig att koldioxid inte tas upp. Haven fiskas ut och förgiftas av bland annat plast. Även om vi går över till elbilar och sol- och vindenergin ökar ändå utbyggnaden av kol- och oljekraftverk liksom flyg och fartygstransporter och leder till ökade utsläpp. De olika effekterna förstärker varandra så att värmen och koldioxidutsläppen accelererar.

Ändå finns möjligheten kvar att hindra katastrofen. Då måste vi stoppa industri som bygger på fossil energi, det storskaliga fisket, flygandet och nästan all skogsavverkning omgående. Men kommer våra politiker att våga ta så drastiska beslut? Förvisso inte klimatförnekare som Trump och Bolsonaro. Knappast heller Indien och Kina. Och inte ens EU och Sverige. Kommer vi som individer att upphöra med vår lyxkonsumtion av kött, kläder, resor, bilar etc?

Jeppson är journalist på Aftonbladet. Han skriver korta, snärtiga kapitel. Ibland hänger han på en cliffhanger så att läsaren inte ska tröttna. Det borde inte vara någon risk. För boken gör hoten mot vår existens oerhört påtagliga. Hans budskap är nära släkt med Greta Thunbergs. Själv känner jag vanmakt.

Jan Molin

Åtta steg mot avgrunden
Vårt framtida liv på planeten
Jonathan Jeppson

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021