Kommande tv-serie?

Ann Cleeves har tidigare skrivit trettiotvå böcker och är mest känd för två av sina bestsellersserier, Vera Stanhope-romanerna som har blivit till tv-serien Ett fall för Vera och Jimmy Perez-romanerna som har blivit till tv-serien Shetland. Dessa två serier utspelas i Northumberland i England samt på Shetlandsöarna. Platser där Cleeves själv bott under perioder i sitt liv.

Författaren har nu slutat att skriva om karaktärerna Vera och Jimmy och i och med kriminalromanen Albatross återkommer hon med nya rollfigurer och händelsernas centrum har denna gång lagts till norra Devon i England, där Ann Cleeves tillbringade en stor del av sin ungdom.

Huvudpersonen i denna nya kriminalroman är poliskommissarie Mattew Venn. En lite annorlunda polis då han är gift med en annan man. Anna Cleeves skriver i sitt förord att hon är lite nervös hur vi som läsare kommer att ta emot honom. ”Jag hoppas att du ska gilla honom, trots hans brist på självförtroende och hans tafatthet i större sällskap”, skriver hon.

Och visst gillar jag honom. Jag upplever honom som ytterst mänsklig och Ann Cleeves har inte på något sätt problematiserat hans sexuella läggning. Hon bara konstaterar att så är fallet – och det verkar alla andra i romanen gjort också. Bara vid några tillfällen är det några av romanfigurerna som reflekterar kring detta tema på ett problematiserande sätt. Så enkelt kanske det inte är i verkligheten, men det känns fint att Cleeves väljer det förhållningssättet. För det är ju så det borde vara.

Övriga huvudfigurer i boken är Mattews kollegor kriminalinspektör Jennifer Rafferty, som känt sig tvungen att flytta till Devon efter att blivit misshandlad av sin förre make, samt Ross May. En lite yngre, oerfaren och bufflig kriminalinspektör. Även dessa två är fint porträtterade av författaren.

Handlingen består av att en man hittas mördad på stranden strax utanför Barnstaple. Han har en albatross tatuerad på sin hals. Mannen visar sig ha haft ett komplicerat förflutet, och det nav som dramat börjar kretsa kring visar sig vara Woodyard där han varit volontär i köket. En plats för personer med olika funktionsvariationer. En plats där de ska känna sig trygga och växa som människor. En plats där Mattews make Jonathan är föreståndare.

Jag fångas av handlingen direkt och har svårt att lägga boken ifrån mig. Det händer något spännande på varje sida. Ann Cleeves har verkligen lyckats skapa en ny möjlig serie där jag ser fram emot att få läsa nästa bok, och även boken efter den. För jag hoppas att det kommer fler kriminalromaner om Mattew och hans make Jonathan, samt att Jennifer och Ross även får vara med i dessa. Jag ser också fram emot den kommande tv-serien. För det antar jag att det kommer att bli. Så bra är boken!

Peter Roth

Albatross
Ann Cleeves
Albert Bonniers förlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021