Folkkära figurer kända över hela världen

Lisa Larson föddes 1931. Hon utbildade sig i konstvetenskap och hade tänkt sig ett liv som modedesigner, men uppmärksammades av Stig Lindberg på Gustavsbergs Porslinsfabrik 1955 och fick en ettårig provanställning. Hon blev kvar där till 1980. Under denna tid utvecklade hon sitt konstskapande och arbetade framförallt i stengods och keramik.

Från början gjorde hon vaser, fat och ljusstakar. Efterhand alla de figuriner och skulpturer av djur och människor som gjort henne både berömd och folkkär. Inte bara i Sverige, utan i hela världen.

Vad är det då för märkvärdigt med hennes skulpturer och figuriner? Märkvärdigheten ligger i förmågan att gestalta en personlighet hos vart och ett av de många hundra djur hon skapat. Att ge dem karaktär och ett personligt uttryck. Snälla, förnöjsamma, förvånade, nyfikna eller ibland poserande. Någon kan vara sur, som en och annan mops, men ingen är arg, elak eller grym. Några är stora, andra är små. Alla är skapade med humor.

Detsamma gäller människofigurerna. För även om många av figurinerna är djur finns här också människor. Världens barn som hon skapade till förmån för UNICEFs barnfond är välkända, likaså de bedårande Adventsbarnen. Men hon har också gjort kvinnofigurer, till exempel ABC flickorna, bulliga och uttrycksfulla. Och så gjorde hon Gunnar Sträng som sparbössa, i början av 1970-talet. Det sägs att man kunde lägga i pengar, men inte få ut dem. ”Det Sträng får behåller han”.

Det är en fin utställning och ett strålande tillfälle att bekanta sig med och beundra Lisa Larsons konstverk.

Gun-Lis Angsell

Lisa Larson
Gustavsbergs Porslinsmuseum
Pågår till 11 april 2021

Lisa Larson, Skulptur/figurin, ”ABC-flickor, Charlotta”, Tillv. 1958 – 1973, Stengods, målad och glaserad.
Foto: Bertil Wreting
Print Friendly, PDF & Email
Postad i , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021