Våld och vansinne som utväg

Steve Sem-Sandbergs senaste mycket hyllade bok W (se tidigare recension) bygger på Georg Büchners 1800-talspjäs Woyzek, som i sin tur bygger på en verklig händelse om en ung man som i ett anfall av svartsjuka mördar sin sambo. Büchners pjäs lyfter fram de avhumaniserande effekter som doktorer, militärer och kvinnor åstadkommer i den unge mannens liv.

Under sitt arbete med W började Sem-Sandberg skriva parallellt på fyra andra historier som även dessa bygger på teman som förekommer hos Büchner. De fyra historierna har tidigare varit publicerade i olika tidskrifter men här kan vi läsa dem som noveller samlade i en bok. Man kan säga att även dessa historier har avhumaniserande teman och även doktorer, militärer och diverse kvinnor förekommer.

Det är lite speciella historier som vi får ta del av. Eller vad sägs om Nålslukerskan som inte kan sluta att äta nålar av olika karaktär, men framför allt knappnålar. Eller De trolovade där en man försörjer sig på att vara försöksobjekt till en läkare medan hans hustru bedrar honom med sin ”trolovade.” Eller novellen Jägarna i Armentières, som även fått ge namn åt boken, där det finns ett militärt krigstema som för tankarna tillbaka till W. Och så slutligen Oberlin, som är en omskrivning av Büchners prosastycke Lenz. En berättelse om dramatikern Jakob Lenz psykiska sammanbrott i en avlägsen bergsby 1778. Alla är berättelser där våldet eller vansinnet erbjuder möjliga utvägar ur en konfliktfylld tillvaro.

Som vanligt lyckas Steve Sem-Sandberg skapa spänning och förundran ur bagateller. Med sitt språk gör han mig som läsare trollbunden och jag vill bara läsa mer. Ännu en fin läsupplevelse.

Peter Roth

Jägarna i Armentières
Büchnervariationer
Steve Sem-Sandberg
Albert Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021